SZOLNOK

2019.05.08. 11:00

Csökkent a bűnügyi fertőzöttség, de még mindig sokan vezetnek ittasan

Eredményes évet tudhat maga mögött a Szolnoki Rendőrkapitányság. A testület tavalyi évi munkájáról és a megyeszékhely közbiztonsági helyzetéről Egedi István alezredes, szolnoki rendőrkapitány számolt be a legutóbbi közgyűlésen.

Czakó Nóra

A tavaly ősszel kezdődött sorozatbetörés négy gyanúsítottját csak idén januárban sikerült elfognia a rendőrségnek.

Forrás: Police.hu

2012 óta folyamatosan csökken a megyeszékhelyen a regisztrált bűncselekmények száma, és ez a tendencia tavaly is folytatódott. Az esetek száma jelentős mértékben, több mint huszonnyolc százalékkal mérséklődött, vagyis 1916-ról 1372-re csökkent. Ezzel az elmúlt kilenc év legkisebb értékét sikerült elérni.

– A regisztrált bűncselekmények csökkenésével együtt járt a százezer lakosra vetített bűncselekményi arány, azaz a bűnügyi fertőzöttség javulása, mely 2012 óta szintén folyamatosan javul, és tavaly már kétezer alá csökkent – mondta Egedi István alezredes.

– A Szolnoki Rendőrkapitányság nyomozáseredményességi mutatója 2017-hez képest némi visszaesést mutat, azonban úgy gondolom, a több mint hatvan százalék rendkívül jó eredmény. Szintén pozitívum, hogy a kiemelten kezelt bűncselekmények száma is jelentősen, több mint harminc százalékkal csökkent tavaly. A nyomozáseredményességi mutató emelkedése pedig a kilenc százalékot is meghaladta. Ezzel az elmúlt kilenc év legjobb eredményét tudtuk elérni – tette hozzá.

A kiemelten kezelt bűncselekmények közül a rablások száma emelkedett, viszont az esetek felderítésének eredményessége már négy éve száz százalék (!), ami országosan is kiemelkedőnek számít.

Ez azt jelenti, hogy rablást Szolnokon nem lehet megúszni.

Csökkent tavaly a megyeszékhelyen a testi sértések és a garázdaságok száma is. Ezen bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója kilencven százalék felett van. Lopás is kevesebb történt Szolnokon tavaly, a betöréses lopások száma pedig majdnem felére esett vissza.

– A lakásbetörések száma csökkent, viszont a nyomozás eredményességében visszaesés tapasztalható. Ez azonban annak köszönhető, hogy tavaly az utolsó negyedévben kezdődött egy sorozatbetörés. Több mint hatvan kelet-magyarországi, köztük szolnoki lakásból vittek el készpénzt, ékszert, értéktárgyakat, és csak idén januárban sikerült elfogni azt a négy megyei lakost, akik ezen bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatóak. Ezen ügy eredményes felderítése tehát a tavalyi év statisztikájában nem jelent meg – magyarázta Egedi István alezredes.

A tavaly ősszel kezdődött sorozatbetörés négy gyanúsítottját csak idén januárban sikerült elfognia a rendőrségnek.
Fotó: Police.hu

– A tulajdon elleni szabálysértésekről nem szokás szót ejteni, mivel csekélyebb súlyú jogsértésnek számít, mégis szeretném kiemelni, hogy ezen esetek száma is csökkent. Ebből is jól látható, hogy nem trükközik azzal a rendőrség, hogy bűncselekmény helyett tulajdon elleni szabálysértésként kezeli az egyes eseteket, így csökkentve a bűncselekmények számát.

A szolnoki rendőrkapitány a közlekedésbiztonsági helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a 2018-as év eleje nagyon nehezen indult.

Az első félévben a korábbi emelkedő tendencia folytatódott, és úgy tűnt, tovább fog növekedni a baleseti szám. Ezért is szakított a rendőrség azzal a hagyománnyal, hogy a korábban mindenki előtt ismert, jó előre beharangozott hely és időpont közlésével végzett sebesség-ellenőrzéseket.

Emellett minden rendőr-főkapitányság, így a Jász-Nagykun-Szolnok megyei is rendelkezik egy olyan civil kialakítású szolgálati autóval, amely menet közben is tud sebességet mérni. Ezek az intézkedések eredményre vezettek a második félévben, így 2018-ban a személyi sérüléses balesetek számában enyhe, kétszázalékos csökkenést regisztráltak, és ez a tendencia az idei első negyedévben is folytatódott.

Rengetegen vezetnek ittasan

Az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma is csökkent Szolnokon tavaly, mely annak is köszönhető, hogy az alkoholszondák alkalmazása és a pozitív alkoholszondák száma emelkedett. Urbán Zoltán dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban kiemelte, hogy nagyon felelőtlenül vezetnek közútjainkon az autósok.

– Rengetegen isznak továbbra is alkoholt, majd úgy ülnek a volán mögé. Hétvégente átlagosan húsz-harminc ügyünk keletkezik az ittas vezetésből kifolyólag, a húsvéti adatokról nem is beszélve – árulta el Urbán Zoltán.

Sebességtúllépést is még mindig nagyon magas számban tapasztalunk. A 4-es főúton például többször is mértünk már kétszáz km/óra feletti sebességgel haladó járművet. Minősíthetetlen az állampolgárok részéről ez a felelőtlenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában