Törökszentmiklós

2019.05.21. 18:06

Elkezdődtek a tüntetések Miklóson

Kétszer is betiltották a Mi Hazánk Mozgalom által bejelentett kedd esti törökszentmiklósi erődemonstrációt, de végül bizonyos feltételekkel engedélyezték.

Molnár-Révész Erika

A Momentum Mozgalom válaszul Toroczkaiék megmozdulására, szintén kedd estére ellendemonstrációt hirdetett a városban, „Elég a gyűlöletből!” címmel. Ha kíváncsi az előzményekre ide kattintva elolvashatja.

18:00

Néhány perccel hat óra előtt csak néhányan gyülekeznek a város központjában. A rendőri készültség viszont már óriási. Már a város bejáratánál több rendőrautó állt, néhány járművet ellenőriztek a rendőrök. A belvárosban pedig több kisbusszal, személyautóval biztosítják a rendet.

A Kossuth úti lottózó előtt a Szolidaritás készül a hét órára meghirdetett ellentüntetésre. Néhány méterrel arrébb a piacnál fél hétre hirdetett ellendemonstrációt a Momentum, egyelőre a helyszínen csak rendőröket látni. Információink szerint a főtér környékén álló épületek tetejére kamerákat telepített a rendőrség.

18:10

A Kossuth téren, ahová a Mi Hazánk Mozgalom hirdetett tüntetést, egyelőre a csoportosan járőröző rendőrökön, és a sajtó képviselőin kívül, csak néhány bámészkodó van. A zászlókkal feldíszített színpadon a technikát szerelik. Itt mond majd beszédet Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

18:15

Időközben befutott a Momentum busza a piac előtti térre. Az autóbusszal körülbelül harmincan érkeztek Budapestről, hozzájuk helyben körülbelül tizenöten csatlakoztak. A csoport jórészt fiatalokból áll, akik magyar és uniós zászlókat tartanak. Megérkezett Fekete- Győr András, a Momentum elnöke a helyszínre.

18:22

A csoportban feltűnik Szél Bernadett független országgyűlési képviselő is. Közben az út túloldalán egy fekete pólós, terepmintás nadrágot viselő csapat kezdett vonulni a Kossuth tér irányába.

18:40

A színpadon Szél Bernadett és Donáth Anna Júlia a Momentum alelnöke szólalt fel a gyűlöletkeltés ellen. Szél Bernadett arra emlékeztetett, hogy a 10 évvel ezelőtti romagyilkosság is szavakkal kezdődött, ezért nem szabad megengedni az ilyen jellegű gyűlöletkeltést sem. Időközben megérkeztek a helyszínre Kórozs Lajos és Kunhalmi Ágnes MSZP-s politikusok.

18:50

A Kossuth téren mindeközben gyülekeznek az emberek, ideáig körülbelül százan gyűltek össze, árpádsávos, magyar és Mi Hazánk Mozgalom feliratos zászlókkal.

18:55

Ebben a pillanatban megérkezett két busz, melyről a Mi Hazánk Mozgalom tüntetésére érkeztek. A legtöbben Betyársereges felsőben vannak. A téren egy kisebb csoport szóváltásba keveredett. Személyeskedésig fajult a vita egy hölgy és egy aktivista között.

Az aktivistának nem tetszett az egyik, kis csoport tagjaként álló nő szivárvány színű esernyője. A fiatalember azzal fenyegetőzött, hogy el fogja őket zavarni. A többiek elrángatták a felháborodott csoporttól.

19:05

Időközben megérkezett a helyszínre Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is. A téren körülbelül háromszáz-négyszáz ember gyűlt össze. A helyszínen jelen van Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője is.

19:15

Egyelőre mindenki a beszédekre vár a szemerkélő esőben.

19:20

„Adjon az Isten szebb jövőt!” csatakiáltással elkezdődtek a színpadon a beszédek.

19:40

Az első felszólaló Dorogi György, az alakuló Nemzeti Légió egyik főszervezője volt. Többek között arról beszélt, hogy nem követik el azt a hibát mint a Magyar Gárda. Nem fognak erődemonstrációt tartani, de igyekeznek ott lenni mindenhol, ahol nincs rend, és fellépésükkel elérik majd, hogy fokozott rendőri jelenlétet alkalmazzanak megjelenésük helyszínén.

Miközben a második felszólaló Tiszaeszlár polgármestere Nagy Tibor a Miép elnöke a cigánybűnözésről beszélt, a rendőrök körülvettek egy táblát tartó ellentüntetőt. A hölgy egy kislány képét tartotta, a rendőrök felszólították, hogy hagyja el a területet.

Nem sokkal arrébb ketten a rasszizmus és fajgyűlölet ellen tiltakozó fotókat tartottak a magasba. Őket is megpróbálták elküldeni a rendőrök.

19:45

A rendőrök körülvették az ellentüntetőket, akik egyelőre a téren maradnak. A három tiltakozót szavakkal próbálták meggyőzni a rendőrök, hogy hagyják el a teret, majd miután ez nem segített igazoltatták őket. Mindeközben Fülöp Erik a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője tartott éppen beszédet.

19:57

A moderátor bejelentette, hogy provokátorok vannak a téren, és felszólította őket a távozásra. A három ellentüntetőt sorfallal kellett elválasztania a rendőröknek a tömegtől.

20:05

Toroczkai László hatalmas üdvrivalgás mellett lépett a színpadra. A magyar nép mostoha múltjáról beszélt, és arról, hogy a magyar a túlerővel szemben is mindig megvédte a hazát. Párhuzamot vont a mostani demonstráció résztvevőivel. Felemlegette a nemrég Törökszentmiklóson történt dohánybolti támadást.

Beszélt arról, hogy a miklósi események miatt törölte a Facebook az oldalát, és arról, hogy szerinte az eddig hallgatásba burkolózó roma jogvédők megjelentek, és lázítani kezdték a cigányságot. Állítása szerint napok óta fenyegetik őt a jogvédők.

A balliberális pártok szerinte meg mondták hogy Egyesült Európát szeretnének. A Jobbik pedig júdáspénzért eladta a népet. A helyi Jobbikos polgármester sem tett semmit a bűnözés felszámolása érdekében. Úgy véli, hogy a kormány sem védi meg a népet. Ez a szükségszerű helyzet hívta ide őket – hangsúlyozta beszédében.

Hozzátette: ha csak a hajuk szála meggörbül azoknak a törökszentmiklósiaknak akik idehívták őket, vissza fognak térni, és mindenhová elmennek ahol szükség van rájuk.

20:20

Toroczkai László üzent a magyarság „ellenségeinek”, ha hatalomra kerülnek, akkor bevezetik a szibériai bérrabtartást. A bűnözők mellett azokat az antifasisztákat is odaküldik, akik védik ezeket a bűnözőket.

20:25

A hallgatóságból néhányan elindultak haza, a moderátor ugyanis belekezdett a zárógondolatokba. Felszólította a hallgatóságot, hogy békésen hagyják el a helyszínt. A tömeg ezután elkezdett szétoszlani.

A helyszíni tudósítás ezzel véget ért! Köszönjük a figyelmüket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában