SZOLNOK

2019.05.19. 06:50

Modernizálják a Széchenyi egészségházának épületét

A jövő hét első napján átadják a kivitelezőnek a munkaterületet, így megkezdődik a megyeszékhely legnépesebb városrészében a lakosság által már nagyon régóta várt fejlesztés. Nevezetesen, kívülről, belülről megújul a Széchenyi körút 129. szám alatti rendelőkomplexum épülete.

Mészáros Géza

A napokban számos egyeztetés zajlott az önkormányzat és a kivitelező cég munkatársai között a jelentős fejlesztés programozása okán

Fotó: Mészáros János

A helyi közgyűlés még 2017. november 30-i ülésén döntött a vonatkozó, az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” elnevezésű pályázat benyújtásáról. E fejlesztésnek köszönhetően a védőnői, háziorvosi, fogorvosi és iskolafogászati praxisoknak egy megújult és energiahatékony épület ad majd helyet, így a városrész lakossága a mai kor igényeit kielégítő, megújult épületben veheti igénybe az egészségügyi ellátást.

A Pénzügyminisztérium a beruházást 2018. április 25-i támogatói döntésében 243 millió forint összegű támogatásra érdemesnek ítélte. A nyertes pályázat által a Széchenyi körút 129. szám alatti orvosi rendelőközpont épületének komplex felújítása valósul meg. Az önkormányzati önerő 97 millió forint, a gyógyszertár felajánlása 26 millió 645 ezer forint.

Az átépítésre váró önkormányzati tulajdonú rendelőben négy felnőtt háziorvosi praxis, négy házi gyermekorvosi praxis, három vegyes fogorvosi praxis, egy iskolafogászati körzet és négy védőnői körzet lakosainak ellátása történik. A fejlesztés átfogó célja a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az egészségügyi alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók eredményességének és hatékonyságának növelése, az infrastrukturális feltételek korszerűsítése.

A napokban számos egyeztetés zajlott az önkormányzat és a kivitelező cég munkatársai között a jelentős fejlesztés programozása okán
Fotó: Mészáros János

A beruházás keretében sor kerül az épület homlokzati és tetőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére. Teljes körű akadálymentesítés segíti majd a fogyatékossággal élőket az egészségügyi szolgálatok elérésében. Az épület elektromos hálózatát felújítják, a korszerű és gazdaságos üzemeltetés a tetőn kiépülő napelemrendszernek köszönhetően biztosított lesz.

Az épület felújítási munkálatainak főbb elemei: homlokzati hőszigetelés készítése teljes technológiával; homlokzati nyílászárók cseréje (ajtók, ablakok); tetőszigetelés (vízszigetelés felülvizsgálata és új készítése); lift korszerűsítése; egyéb, belső tereket érintő fejlesztések; az épület körüli kamerarendszer kiépítése; zárható biciklitároló kialakítása. A projektet eszközbeszerzés teszi teljessé.

A munkaterületet, mint említettük, május 20-án adják át a kivitelezőnek. A munkálatok idején az épület rendelői részét lezárják, a gyógyszertár azonban változatlan nyitvatartási idővel működni fog. A felnőtt háziorvosi körzetek és a XV. számú gyermekorvosi körzet az épület hátsó oldaláról megközelíthető rendelőkben látja el a lakosokat.

A további egészségügyi szolgáltatókat a Széchenyi krt. 6/a, a Sóház u. 3., a Móra F. u. 9., valamint a Szántó krt. 52., I. lépcsőház, I/1. szám alatt található rendelőkbe helyezik át ideiglenesen. Az átmenetileg kijelölt orvosi rendelők és egyéb szolgáltatások helyszínéről és a rendelési időkről részletesebben a város honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában