TÚRKEVE

2019.05.22. 19:56

Száz új munkahelyet teremt az SMG Túrkevén

Extravagáns showműsor adott keretet a Samvardhana Motherson Group (SMG) új gyáravatójának.

Mészáros Géza

A cégcsoport három éve átadott túrkevei gyáregységének szomszédságában a cégcsoport, MATE (Motherson Automotive Technologies and Engineering) néven egy újabb, 12 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot létesített, erősítve ezzel az SMG dél-alföldi jelenlétét.

Az indiai tulajdonú autóipari beszállító cégcsoport épp tíz éve telepedett meg Magyarországon; 2009-ben Mosonszolnokon épített üzemet. Majd 2011-ben Mosonmagyaróváron újabb telephelyet, Hegyeshalmon pedig logisztikai központot létesített.

Kecskeméti és első túrkevei gyárát (Samvardhana Motherson Reflectec – SMR) 2016-ban alapította, 2019-ben pedig Mosonszolnokon és Mosonmagyaróváron új részleggel, míg Túrkevén most, a MATE átadásával új gyáregységgel bővítette kapacitását.

A szerdai üzemavatáson Vivek Chaand Sehgal, az SMG tulajdonosa a magyar kormány támogatását, Túrkevének a lehetőséget, a cégcsoport dolgozóinak pedig a munkáját köszönte meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében hangsúlyozta, hogy az indiai cégek egyre inkább keresik a gazdasági kapcsolatokat hazánkkal. Mint mondta, ennek oka a magyar gazdasági mutatók évek óta érzékelhető növekedése és a belbiztonság.

Rámutatott: Magyarország és India tavaly 700 milliárd forint kereskedelmi forgalmat bonyolított le, ez 17 százalékos növekedés az elmúlt évekhez képest.

Jelezte, hogy munkaerő-piaci szempontból az SMG-vállalatcsoport műanyag fröccsöntött alkatrészekre specializálódott túrkevi új gyára, a MATE mintegy száz új munkahelyet teremtett. Szijjártó Péter elmondta: az ötmilliárd forintos beruházásához a magyar kormány 1 milliárd 480 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított.

Az SMG a világ 23 legnagyobb autóipari beszállítóinak egyike. Több mint 135 ezer embert foglalkoztat a világ 270 gyárában, öt kontinens 41 országában. A cég a 2017/’18-as üzleti évben több mint 11,5 milliárd dollár értékesítési árbevételt generált. A vállalat hazai üzemeiben 3650 főt foglalkoztat.

Az ünnepélyes gyáravatón felszólalt még Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Tibori Pál-Levente, az SMR Németországért és Kelet-Európáért felelős alelnöke. A beszédeket követően Fekete Viktor, a MATE gyárigazgatója rövid üzemlátogatásra kalauzolta el a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában