JÁSZBERÉNY

2019.06.23. 11:26

Édesanyja emlékére létesítette a csodás levendula birodalmat

A berényi Borsóhalmi úton található Erzsébet Levendulakertben az elmúlt hetekben elkezdődött a levendulaszüret. Az illatos, lila virágmező szemet gyönyörködtető látványa, a gyógynövény ereje sokakat vonz. Vas Csilla, a kert megálmodója ottjártunkkor elmesélte a levendulás szívhez szóló történetét is.

Illés Anita

Vas Csilla (balra) barátsággal fogadta Hertelendi Zsuzsannát (jobbra) az Erzsébet Levendulakertben, ahol idén is volt szüret.

Fotó: Illés Anita

A levendula ősi, egyik legváltozatosabban felhasználható mediterrán gyógynövény, amit már az ókori Egyiptomban is alkalmaztak a mumifikálásnál. Világszerte elterjedt, napjainkban hazánkban is reneszánszát éli a levendulatermesztés. Jászberényben, a Borsóhalmi úton bukkantunk rá az Erzsébet Levendulakertre. Megálmodója, Vas Csilla szeretettel tárta ki előttünk a lila birodalom kapuját.

A portán álló kis ház családi örökség, a vendéglátó édesapjának a szülőháza, ami rengeteg családi emléket, élményt őriz. A nyugalom szigete, ahol egy fájdalmas életesemény után Csilla lelki békére talált.

– Édesanyám nem volt hatvanéves, amikor 2015-ben elveszítettem őt. Emlékére létesítettem a kertet, amit anyukámról neveztem el. Halála után elmentem Tihanyba, ahol vásároltam pár száz levendulatövet, és elültettem a ház mögötti területen. A gyászfolyamatban itt találtam meg a lelki békém – mesélte Vas Csilla.

Az első esztendőben nem volt nagy termés. Idővel azonban a bokrok szépen növekedtek, és egyre több virág termett, így hát tavaly mások számára is kitárta a kert kapuját, és a közösségi oldalon nyilvános szüretre hívta a levendularajongókat.

„A levendulás szabadságot ad számomra, ahol élvezhetem a természet csendjét és csodáját. Itt tökéletesen meg lehet élni az itt és most pillanatát.”

– A környékről és távolabbi vidékekről is sokan ellátogatnak hozzánk, ezért a kertnek ma már közösségformáló ereje is van. Családias, baráti hangulatban szeretek a szüretelőkkel beszélgetni – mondta Csilla.

Vas Csilla (balra) barátsággal fogadta Hertelendi Zsuzsannát (jobbra) az Erzsébet Levendulakertben, ahol idén is volt szüret.
Fotó: Illés Anita

Beszélgetésünk közben ki is nyílt a kapu, megérkeztek az újabb szüretelők, akiket a vendéglátó örömmel és finom levendulaszörppel fogadott. A Hertelendi család Jászfelsőszentgyörgyről érkezett a szüretre.

– Már régóta készülünk az Erzsébet Levendulakertbe. A virágokat több mindenre felhasználjuk majd, például díszítésre – tudtuk meg Hertelendi Zsuzsannától.

Süteménybe is szórják

– Valóban számtalan módon hasznosíthatjuk a főként nyugtató hatásáról ismert levendulát – erősítette meg Csilla.

– Készíthetünk belőle sok egyéb mellett szörpöt, illatos zsákot, párnát, teát, de akár krémet és szappant is. Vannak olyan látogatóim, akik süteményt, kekszet ízesítenek vele, de olyannal is találkoztam már, aki a kávét levendulavirággal őrölte meg – tette hozzá a kert megálmodója. A leszedett virágokat egyébként csokrokba köti, és a terasz alatt szárítja meg. Az idei csokrok egy részét szeretné majd jótékonysági célra felajánlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában