JÁSZKUNSÁG

2019.06.01. 20:00

Hamarosan kezdődik a szúnyoggyérítés

Bár a héten irtották volna a szúnyogot megyénk több településén, a folyamatos esőzés miatt elhalasztották a kezeléseket. A tervek szerint Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közeljövőben 15 ezer hektáron légi kémiai, és több mint 4000 hektáron földi kémiai kezelést végeznek el.

Molnár-Révész Erika

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program április 30-án indult. Képünk illusztráció.

Fotó: Illusztráció/Csabai István

Az elmúlt hetek csapadékos, de meleg időjárása kedvezett a szúnyogok elszaporodásának. A katasztrófavédelem már április vége óta gyéríti a szúnyogokat, különféle módszerekkel.

– Első lépésként biológiai módszerrel csökkentették a szakemberek a szúnyoglárvák számát. A Tisza-tónál idén már kétszer, összesen 2000 hektárnyi vízfelületen volt biológiai lárvagyérítés, május 8-án és május 21-én. A központi szúnyoggyérítés heti programjában 38 Szolnok megyei település szerepel.

– A kémiai szúnyoggyérítés hatékonyságát a csapadék nagyban befolyásolja, ezért mivel egész héten esett, eddig nem volt kezelés a megyében. Rossz idő esetén a pótnapokon hajtják végre a permetezést. A tervezett kezelési dátum után még két napon el lehet végezni, de ha akkor sem javul az időjárás, akkor a következő héten kerülhet sor a munka pótlására – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítési program április 30-án indult. Képünk illusztráció.
Fotó: Csabai István

Szolnokon a légi kémiai védekezés június 4-én, a napnyugtát megelőző másfél órában kezdődik, a földi kémiai irtást pedig június 4-én, a napnyugta utáni időszakban végzik. A tartaléknapok június 5–6-án lesznek.

Mi is tehetünk érte, hogy csökkenjen a számuk

Ha a lakosok úgy érzik, sok a lakókörnyezetükben a szúnyog, azt az önkormányzatnak kell jelezni. Ezt követően az önkormányzat értesíti a katasztrófavédelmet, a rovarszakértők pedig megvizsgálják a bejelentés valóságtartalmát. Ha valóban sok a szúnyog, a katasztrófavédelem elrendeli az irtást. Az önkormányzatok emellett saját költségük terhére, önállóan is végeztethetnek szúnyoggyérítést.

– Mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy csökkenjen a szúnyogok száma, és sikeres legyen a központi szúnyoggyérítés.

A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban ezerszámra fejlődhetnek. Öntsük ki, vagy fedjük le ezeket – tanácsolja Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában