VÉLEMÉNY

2019.06.22. 15:30

Klímaváltozás: régen kiismerhetőbbek voltak az évszakok

Több mint fél évszázadot megéltem már, de nem emlékszem ilyen cudar időkre, mint amilyenek mostanság okoznak bosszúságot.

Mészáros Géza

Gyermekkoromban is voltak váltakozó évszakok, csak valahogy állandóbbak, kiismerhetőbbek voltak a tulajdonságaik, mint napjainkban.

Télen hosszú hetekig hideg volt, hó és fagy borult a tájra. Nap mint nap jártunk el szánkózni, korcsolyázni, hógolyózni, s az áttetsző jégben vagy a fehérlő gátoldalban hosszú ideig visszanézhettük korábban odakarcolt nyomainkat.

Tavasszal ébredezett a táj, s nyiladozott az ifjúság. Nyáron meg meleg volt, egy szál klottgatyában róttuk a grundokat, vagy süttettük a hasunkat a folyók mentén és a strandon.

Az őszi, lombhullató szelek pedig csupán tovább fájdították a fejünket az újabb iskolai kötelezettségek mellett.

[eadver]

Manapság a tél csak egy-két napig feszes, aztán szürkén, csizmabeázósan lucskos. A tavasz első fele rügyfakasztó nyár, a másik meg esernyőszaggató ősz. Ez utóbbi növeli meg nyárra a fecskék, légykapók, békák, denevérek számára létszükségletű szúnyogpopulációt, amelyet a civilizációban elkényelmesedett ember végül mindhalálig kimérgeztet előlük.

Évtizedekkel ezelőtt a legmelegebb évszak nem perzselte fel a bőrt, napközben is járhattunk félmeztelenül – bárcsak a csajok is megtehették volna... A szúnyogok, ha meg is csíptek, nem fájdalmas öklömnyi dudorokat okoztak a testünkön, hanem csak apró piros pöttyel járó, egy napig tartó viszkető érzést. Frissítő nyári záporok voltak, de nem hullott ránk egy óra alatt egyhavi égi átok, mint a minap.

Változnak az idők. Hogy emberi-e, avagy univerzális beavatkozás a napjainkban tapasztalható éghajlatváltozás, netán mindkettő, megítélni nem áll módomban. Szentimentálisan nosztalgiázom.

Élhetőbb volt ifjúságom meteorológiai környezete.

Még akkor is, ha nyáron nem jártak a csajok félmeztelenül. Ma meg már esély sincsen rá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában