JÁSZBERÉNY

2019.06.17. 14:00

Nehéz sorsú családokat segít a közösségi kert

Tizenegy fóliasátorban termesztenek konyhakerti növényeket nehéz sorsú családok a Neszűrben. A megtermelt zöldségfélék egy részét saját fogyasztásra használják fel, a felesleget pedig önkormányzati intézmények konyháinak értékesítik. A közösségi kert idén tavasszal negyven gyümölcsfával bővült.

Illés Anita

Tizenegy fóliasátorban termesztenek konyhakerti növényeket a jászberényi Neszűrben

Fotó: Illés Anita

Az önkormányzat öt éve komplex telepprogramokkal fejleszti a városi szegregátumokat, elsősorban a Neszűr területét. A mezőgazdasági program részeként 2016-ban állították fel az első három fóliasátrat, ahol tíz család bevonásával elkezdődhetett a közösségi termelés.

Jelenleg tizenegy fóliasátorban zajlik a gazdálkodás, munka pedig akad bőven. Az érintett családok többek között paprikát, paradicsomot, zellert, karalábét termesztenek. Tavasszal negyven gyümölcsfát ültettek el a kertben.

– A fiammal a kezdetektől fogva részt veszünk a programban, egy-egy fóliát vállaltunk – mondta Birkás Julianna. A növénytermesztés nem áll tőle távol, hiszen gyerekkorában a szülei vitték magukkal a földekre dolgozni.

– Hevesen nőttem fel, de már több mint harminc éve élek Jászberényben. A mezőgazdasági munka része volt a gyerekkoromnak, a szüleimmel eljártunk napszámba. Jelenleg a fiammal közmunkásként dolgozunk, így csak este és hétvégén tudjuk gondozni a növényeket a fóliában.

– Itt megtermeljük mindazt, amire a családnak szüksége van. Nyolcan vagyunk, úgyhogy gyorsan elfogy minden – mesélte Birkás Julianna és büszkén mutatta meg a fóliáját a közösségi kertészeti program sajtótájékoztatóján.

Tizenegy fóliasátorban termesztenek konyhakerti növényeket a jászberényi Neszűrben
Fotó: Illés Anita

Az eseményen dr. Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy jó néhány család évek óta dolgozik a programban, ami lehetőséget ad számukra arra, hogy részben saját felhasználásra, részben pedig piacra termeljenek. A jövőben az lenne a cél, hogy bővítsék a gazdálkodó családok számát.

A városvezető kiemelte: a produktum társadalmi hasznossága vitathatatlan, hiszen olyan értékteremtő tevékenységet fejlesztettek ki, ami a neszűri családok és a szűkebb közösség számára is hasznos. A termékfelesleget ugyanis az önkormányzati intézmények konyháinak értékesítik.

A családok tagjai és Dr. Szabó Tamás polgármester az önkormányzat nevében csütörtökön együttműködési megállapodást írt alá. A város ebben vállalta, hogy a szociális földprogramok mintájára a családok részére biztosítja a növénytermesztéshez szükséges eszközöket.

Az érintettek pedig vállalták a programban való részvételt. Munkájukat a „Helyet” Alapítvány szakemberei koordinálják, segítik.

Egy év alatt sok minden változott

A neszűri közösségi kertészeti program célja a résztvevők öngondoskodási képességének fejlesztése, az önellátás elősegítése.

– Az elmúlt egy évben sokat változott minden – mondta Nagy Tünde, a „Helyet” Alapítvány esetmenedzsere. Akkor még úgy vadászták az embereket a programba, most pedig önként jelentkeztek, hogy szeretnék vállalni a munkát.

– Nagyon fontos, hogy az érintettekkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk és irányt mutatunk számukra. Tavaly az egyik résztvevő kiváltotta az őstermelői igazolványt, így már nemcsak saját felhasználásra, hanem eladásra is tud termelni – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában