GALÉRIÁVAL

2019.07.05. 11:30

A fegyvergyártás újraindul, a jövő pedig a digitális katonáké

– A katona ne háborúzni akarjon, hanem békét teremteni! – hangoztatta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a megyeháza dísztermében tartott sajtónyilvános tájékoztatóján. A tárcavezető hangsúlyozta, Magyarországnak szüksége van modern és ütőképes, a XXI. század kihívásainak megfelelő honvédségre, amely garantálja az ország és a magyar emberek biztonságát, miközben megbízható, aktív tagja a szövetségi rendszernek.

Mészáros Géza

Dr. Benkő Tibor a „Zrínyi 2026” elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési programot stratégiai jelentőségűnek nevezte. Mint mondta, a haderőfejlesztés első lépése az, hogy korszerű ruházatot és fegyvereket adjanak a katonáknak. Felszerelés szinten elindult az úgynevezett digitális katona program, mely a ruházattól a speciális kiegészítőkig „felépíti” a modern katonát.

A hazai hadiipar-fejlesztés is újraindul Magyarországon: az év második felében elkezdődik a sorozatgyártás a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. A tervek szerint hosszú távon nemcsak kézi lőfegyvereket, pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat fognak hazánkban gyártani, hanem a hozzájuk szükséges minőségi lőport és lőszereket is. A „Zrínyi 2026” program fontos szempontja az is, hogy a magyar katonák felszereléseinek és eszközeinek többségét a magyar hadiiparban állítsák elő.

A magyar honvédség fejlesztése azért is fontos, mert gyorsan változik a biztonsági környezet, új fenyegetések jelentek meg, például a nemzetközi „hadszíntéren” szinte megszokott kibertámadások is. A honvédelmi miniszter a tájékoztatójában az önkéntes tartalékos rendszer kapcsán felidézte, hogy 2010-ben mindössze 17 tartalékos katonája volt a honvédségnek, jelenleg pedig már több mint 8 ezer.

Távlati cél, hogy 30 ezer szerződéses, aktív katonával és 20 ezer önkéntes tartalékos katonával rendelkezzen a magyar honvédség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában