Ökokör

2019.07.24. 18:56

A természetterápiáról tartottak előadást Szolnokon

Sasvári István kertészmérnök tartott előadást kedden délután a természetterápiáról a Verseghy Ferenc Könyvtárban.

Szoljon.hu

– Modern világunkban sok stresszhelyzetbe kerülhet az ember, ez társadalmi és egyéni szinten is problémákat okozhat – kezdte előadását Sasvári István. Előadásának célja, hogy bemutassa, miként védekezhetünk a stresszhelyzetek ellen a természet segítségével.

– Mi is az a természetterápia? – tette fel a kérdést az előadó. – Leginkább az alkalmazkodó képességünk erősítése, hiszen az emberiség modern világunk előtt sokkal több időt töltött a természetben, amihez alkalmazkodnia kellett. Teljesen más hatások érnek bennünket, mint évekkel ezelőtt, és erre már az emberi szervezet nem mindig tud megfelelően reagálni.

– A természetterápia mindenkire máshogyan, de mindenképpen pozitívan hat, kifejezetten jó egészségmegőrző hatása van, de gyógyhatását is kimutatták már különböző tesztekkel.

– Ezt a fajta terápiát hivatalosan a 90-es évek óta kutatják, de a legnagyobb hagyománnyal Japánban rendelkezik. A legelső kutatások között volt egy olyan példa, ahol frissen műtött betegeket vizsgáltak.

– A betegek egy csoportja az ablakból betonfalakra látott rá, míg a másik csoport egy szép kertre tekinthetett ki. Akik a „természetet” láttak, hamarabb gyógyultak meg fizikálisan és lelkileg, valamint a fájdalomérzetük is kisebb volt.

– Mikor kint vagyunk a természetben, az a lényeg, hogy csak a jelenre figyeljünk, mindarra, ami körül vesz bennünket. Például, amikor elmegyünk futni a gátra vagy egy természetes közegbe, ne hallgassunk zenét. Hallgassuk a természet hangjait: a szelet, a madarakat és mindazt, ami körülöttünk zajlik.

– Természetesen nem kötelező kimennünk az erdőbe, ha nincs rá lehetőségünk. Máshogy is meg lehet oldani, ha természet közelbe szeretnénk kerülni. A városban felkereshetünk akár egy parkot is, otthon a kertünkbe ültethetünk olyan növényeket, amiket szeretünk, de panelban is tarthatunk virágokat, növényeket az erkélyen vagy a szobában.

Az előadás során Sasvári István többször is kihangsúlyozta a legfontosabb dolgot, hogy élvezzük, amit csinálunk, legyen az túra, kertészkedés, vagy akár csak egyetlen növény gondozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában