Besenyszög

2019.07.10. 16:30

Az izlandiak is bevezetik a besenyszögi szakember programját

Négy éve tart fent kapcsolatot a Besenyszögért Alapítvánnyal az Izlandi Magyar Kulturális Társaság – mondta el Krisztina G. Agueda. A társaság elnöke kiemelte, hogy évek óta aktív részesei a magyar kulturális örökség bemutatásának.

P. Pusztai Nóra

– A külhoni magyarokkal foglalkozó minisztérium nagy hangsúlyt fektet a diaszpórában élő harmadik-negyedik generációs honiak taníttatására, hogy tisztába legyenek a magyarsággal – hangsúlyozta Molnár Melinda, a besenyszögi Vehiculum-Ház vezetője. Demjénné Barkaszi Mária tanító, múzeumpedagógiai munkatárs olyan oktatási-nevelési programot dolgozott ki, amit először az izlandiak vezetnek be.

– Egyre több magyar kisgyermek születik Izlandon – említette Krisztina G. Agueda, hozzáfűzve, hogy eddig havi egy alkalommal mozgásfejlesztéses foglalkozásokat tartottak, melynek célja egyebek között a magyar nyelv megőrzése volt.

– Most kaptunk egy harmincnyolc hetes tanítási tervet, amit szeptembertől májusig használunk majd. Az úgynevezett hétvégi magyar iskolákban pedig havonta négy alkalommal találkozókat szervezünk, ezzel is bővítve a nyelvoktatás lehetőségét – tette hozzá.

Nem csak kulturális, hanem gazdasági kapcsolatok építésére is törekszenek a besenyszögiek és az izlandiak. Előkészületben van például egy magyar–lengyel bemutató szervezése, ahol Jász-Nagykun-Szolnok megye is lehetőséget kap termékeikkel a piacon való bemutatkozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában