cserkeszőlő

2019.07.16. 17:28

Huszonnyolc célpontra lőttek az örömíjászok versenyén

A tavaly alakult Na Laoch Dall Hungary Íjász Klub Cserkeszőlőn örömíjász versenyt szervezett a közelmúltban. A megméretésen nők és férfiak, fiatalok és idősek egyaránt részt vettek. Az ország számos pontjáról érkező versenyzők a huszonnyolc célból álló próbatételen húsz hektárnyi területet jártak be.

P. Pusztai Nóra

Nők és férfiak egyaránt jelentkeztek a versenyre.

Forrás: Beküldött fotó

Céljuk, hogy minél több emberrel megkedveltessék ezt a nem mindennapi sportot – tudtuk meg Herczeg Krisztiántól a klub egyik tagjától. Az edzéseken a kezdőktől a haladókig bárki részt vehet, szakképzett oktató segítségével történik az alapok elsajátítása és a gyakorlás.

A történelem során a vadászat és a hadviselés volt az íjászat két legfontosabb alkalmazási területe volt, amely mára leginkább versenysportként, illetve a szabadidő eltöltésének egyik formájaként él tovább.

– A mostani versenyt nemzetközi szabályrendszer alapján bonyolítottuk le – mondta Herczeg Krisztián, majd hozzátette, hogy a pálya kialakításában az elismert ír szakember Thomas Colclough IFAA mester oktató-biztonságtechnikai ellenőr segítette a helyieket. Több, mint harminc fő érkezett az ország több pontjáról, de még az írországi Na Laoch Dall klubból is Cserkeszőlőre a hétvégén.

– Az I. NLD HUN UAR 28x2D versenyen, mint neve is jelzi huszonnyolc 2D-s polifoam állatcélra kellett lőniük az íjászoknak egy körben maximum három vesszővel – fejtette ki a klubtag.

– A helyes technika a beállásból, kihúzásból, célzásból áll. A feszítés során három ujjat helyezzük az idegre. Könyökünket vízszintesen tartva a váll- és a hátizmaink segítségével az ideget lassan hátrahúzzuk, majd az orr és az ajkak középvonalában rögzítjük úgy, hogy hüvelykujjunk az állcsontunkhoz támaszkodjon. A megfelelő célzással a tábla közepébe landol a nyílvessző.

A szervezőknek külön öröm, hogy nők és férfiak egyaránt jelentkeztek a megméretésre. A minitől a tiszteletreméltóig több kategóriában is érkezett nevezés. A célokat húsz hektáros területen helyezték ki, melyek végig lövéséhez körül-belül hét kilométert kellett a bejárniuk a versenyzőknek.

Nők és férfiak egyaránt jelentkeztek a versenyre.
Fotó: Beküldött fotó

– A helyezést elérteket oklevéllel, éremmel és egyedi trófeával díjaztuk. Az időjárás ugyan nem volt túl kegyes hozzánk, de a versenyzők nagy részének elszántságát ez nem befolyásolta és egy különleges örömíjász versenyen vehettek részt – hangsúlyozta Herczeg Krisztán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában