BESENYSZÖG

2019.07.11. 07:00

Kerekesszékéből is dobálja a triplákat Miklós József

Évente három-négy alkalommal külföldi versenyeken indul Miklós József. Néhány éve motorosbalesete miatt kerekesszékbe került, akkor ragadta magával a darts világa. Célja, hogy kis hazánkban is minél több emberrel megszerettesse ezt a sportot.

P. Pusztai Nóra

József versenyzés közben. A kerekesszékes játékosokra közel ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az épekre.

Forrás: Beküldött fotó

Néhány évvel ezelőtt motorosbalesetben sérült meg Miklós József, azóta kere­kesszékben éli az életét. Több országban is megfordult már, ugyanis dartsversenyzőként dobálja nyilait.

– Rosszkor voltam rossz helyen, de igyekszem a lehető legjobbat kihozni az új élethelyzetemből – mesélte történetét József. A baleset utáni rehabilitációja idején, karácsony táján – mint sokan mások – a televízió elé keveredve, a darts­versenyek közvetítése mellett ragadt.

– Előtte csak a szórakozóhelyeken próbáltam ezt a sportot. De akkor annyira megbűvölt, hogy elkezdtem utánajárni, mi szükséges ahhoz, hogy művelhessem. Felvettem a kapcsolatot az angol és a világszövetséggel. Aztán a feleségemmel kerestünk a közelben egy klubot, akik tudtak fogadni, így kerültem a Szolnoki Baglyok DC-hez.

– Az internetről gyűjtöttem információkat, és megcsináltattam egy speciális forgatható állványt, melynek egyik oldalán százharminchét centi magasan van a tábla, a másikon pedig normál magasságban, amivel az ép játékosok játszanak.

A versenybírónak csak fordítani kell. Két éve az első versenyen, amin használtuk az állványt, készítettünk egy videót, amit láttak Belgiumban is, így kihívtak egy próbatételre, talán ott játszottam eddig a legjobban – mondta József. A kerekesszékes játékos egy évben három-négy külföldi nagyobb versenyre jut el.

József versenyzés közben. A kerekesszékes játékosokra közel ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az épekre.
Fotó: Beküldött fotó

– Úgy tűnik, stabilan tartom az ötödik helyet, az elődöntőről mindig csak egy picivel csúszok le. Amikor gyengén megy a játék, megfordul a fejemben, hogy abbahagyom, de mindig magával ránt a darts iránti szeretet. Belekerültem egy körforgásba is, ami sodor magával.

A laikusok azt gondolhatják, hogy egyszerű sportról van szó, de itt nagyon meglátszik, ha valaki mentálisan nincs rendben.

– Profi dartsosoktól kaptam egy edzéstervet, amit átalakítottam saját magamra. Naponta kettő-négy órát edzek otthon. Végigdobom a szektorokat, mindenhol legyen három nyíl, majd a duplákra és triplákra, végül a bullra, azaz a tábla közepére dobok. És, bár azt szokták mondani, hogy nem kel matekzseninek lenni, a folyamatos számolgatás mégis megterhelő.

Fotó: Beküldött fotó

Főleg az utazások miatt meglehetősen költséges sport a darts, József szponzori és baráti segítséggel jut el a megméretésekre.

– A világversenyeken egy helyen szerepelünk az épekkel, ott mászkálunk a világbajnokok között. Nagyon segítőkészek. A februári versenyen hívtak meg a májusi hágai eseményre, ott nyolc kerekesszékes ellen játszottam. Életem első olyan versenye volt ez, ahol műsorvezető, kamerák, reflektorok voltak és közvetítés zajlott. Óriási élmény volt…

A negyvennégy éves férfi balesete előtt is aktív sportoló volt, leginkább a labdajátékokat kedvelte. Az összetartó közösség és a hangulat magával ragadta a darts esetén. Nem titkolt vágya, hogy nemcsak itthon, hanem Kelet-Európában is minél többen űzzék ezt a sportot.

Nagy célokkal készül a jövő évi kontinensviadalra

A májusi, hágai versenyen József nyolc társa ellen mutathatta meg tudását. – Úgy éreztem, minden rendben, de a meccsen mégis szétesett a begyakorolt technikám – mondta a megméretésről. – Esélyem még így is lett volna, de nem azt a formát hoztam, amit elvártam magamtól. Ettől függetlenül újra elutaznék.

A besenyszögi sportoló célja, hogy a 2020-as, Hollandiába tervezett Európa-bajnokságra a magyar csapattal jusson ki. – Korábban ugyanis egy nemzetközi, „Europe team” nevű gárdával képviseltük a kontinenst – tette hozzá József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában