Ünnepség

2019.07.11. 15:43

Megtartották a Bíróságok napját a Szolnoki Törvényszéken

Az épület dísztárgyalótermében 2019. július 11-én délelőtt tartott ünnepségen magas szakmai színvonalú munkája elismeréseként számos bírósági dolgozó részesült elismerésben.

Szoljon.hu

Tóthné Kiss Irén, dr. Takó Kornélia, Csontosné dr. Török Márta és Sólyomváriné dr. Csendes Mária a Szolnoki Törvényszék ünnepségén.

Forrás: Beküldött fotó

A magyar igazságszolgáltatás történetének meghatározó állomása volt a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetése. Hazánkban ez volt az a jogszabály, amely szétválasztotta a közigazgatást és a bíráskodást, és deklarálta, hogy a bíró az ítélkezésben csak a törvénynek és a törvényerejű szokásoknak van alávetve.

A törvénycikket százötven éve, 1869. július 15-én hirdették ki. Ebből az alkalomból ünnepeljük 2001 óta minden évben ezen a napon a bíróságok napját, és ebből az alkalomból tartottak ünnepséget 2019. július 11-én a Szolnoki Törvényszék dísztárgyalótermében, melyen Jász-Nagykun-Szolnok megye bírái vettek részt.

Kissné dr. Szabó Judit törvényszéki elnök nyitóbeszédében a bírói függetlenséget deklaráló törvénycikk megszületéséről és jelentőségéről beszélt. Felidézte az akkori uralkodó, Ferenc József szavait, akinek határozott elvárása volt, hogy ,,az országnak jó, gyors és részrehajlatlan igazságszolgáltatás biztosíttassék” és utalt arra, hogy a bíróság célja és az ügyfelek bírósággal szemben támasztott elvárásai az elmúlt másfél évszázadban mit sem változtak.

Beszédét a törvényszék fél éve alakult kórusának, a Talárdának produkciója követte, majd az Országos Bírósági Hivatal és a Szolnoki Törvényszék elnöke által adományozott díjak átadása következett, melyeket a törvényszék elnöke Gyöngyné dr. Kovács Gabriella civilisztikai és dr. Pócs Teodóra büntető kollégiumvezetővel közösen adott át.

Tóthné Kiss Irén, dr. Takó Kornélia, Csontosné dr. Török Márta és Sólyomváriné dr. Csendes Mária a Szolnoki Törvényszék ünnepségén.
Fotó: Beküldött fotó

Magas szakmai színvonalú munkája elismeréseként idén Sólyomváriné dr. Csendes Mária törvényszéki tanácselnök, címzetes táblabíró, dr. Takó Kornélia törvényszéki bíró, Csontosné dr. Török Márta, a Szolnoki Járásbíróság elnöke és Tóthné Kiss Irén, a törvényszék Gazdasági Hivatalának főosztályvezető-helyettese részesült elismerésben.

Ezt követően a törvényszék elnöke közelgő nyugdíjba vonulásuk alkalmából dr. Nánásiné dr. Szabó Róza és dr. Sándor Géza törvényszéki tanácselnököket köszöntötte – közölte honlapunkkal a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában