galériával

2019.08.20. 06:59

A karcagi kunkapu mintául is szolgál

A Nagykunsági Kulturális Napok nyitórendezvényeként átadták a karcagi és bácskossuthfalvai fafaragók által készített Kunkaput a református templom kertjében.

Daróczi Erzsébet

– Az emlékművet az egykori fedeles kapuk és kapuoszlopok díszítőelemeinek, valamint nagykun és református szimbólumok felhasználásával készítette Andrási Mihály faragó népi iparművész vezetésével a fafaragó tábor tagjai – hangzott el dr. S Kovács Ilona néprajzkutató, a Nagykunsági Népművészeti Egyesület elnöke beszédében.

– Szívből gratulálok az egyesületnek a kezdeményezéshez, hiszen ma egy olyan pillanatnak a részesei lehetünk, amikor Karcag egy újabb, igazi, karcagi népi emlékkel, alkotással lesz gazdagabb, egy olyan kapuval, ami csak erre a városra jellemző.

Eredeti kezdeményezésnek tartom, hogy a tömegfogyasztás korában, amikor a tervek készen megtalálhatók az interneten, amikor a gépek, térinformatikai programok, okostelefonok korát éljük, a múltnak egy olyan szeletét veszi elő az egyesület, egy olyan értéket ment meg, ami igazán ennek a közösségnek a sajátja – fogalmazott avatóbeszédében Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő avatóbeszédében.

Felidézte saját gyermekkori kunkapus élményeit a hetvenes évekből, és azt kívánta, legyen ez egy jó kezdeményezés, s a kerítésépítők vegyék mintául és álljanak újra kunkapuk a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában