A MEGYE 7 CSODÁJA

2019.08.15. 07:00

Egyedülálló természeti „képekkel” rendelkezik a terület

Olvasóink augusztus 8. és augusztus 30. között szavazhatják meg Jász-Nagykun-Szolnok megye hét legszebb természeti csodáját.

Mészáros Géza

A terület jó ideje a Körös–Maros Nemzeti Park felügyelete alá tartozik.

Forrás: Beküldött fotó

A kitöltött szelvényt ügyfélszolgálatunkon személyesen vagy postai úton is eljuttathatják szerkesztőségünkbe. Az Új Néplap szavazói között kisorsolunk egy darab, két személyre és két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe.

Online játékunk a Szoljon.hu oldalon található, az internetes szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab, 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

Olyan, mint Körösvölgyi Természetvédelmi Terület hivatalosan ma már nem létezik. A környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter ezt az elnevezést 1997-ben rendeletben megszüntette, ugyanakkor az összevont tájvédelmi körzeteket és egyéb természetvédelmi területeket az időközben megalapított Körös–Maros Nemzeti Park felügyelete alá helyezte. A park működési területe nyolcszázezer hektár, ami magában foglalja Békés megyét, Csongrád megye Tiszától keletre eső felét, valamint a Körös-ártér és a Dévaványai-Ecsegi puszták, területi egységek Jász-Nagykun-Szolnok megyébe átnyúló részeit. A más és más adottságú és sajátosságú tájakon változatos természeti értékek maradtak fent.

A terület jó ideje a Körös–Maros Nemzeti Park felügyelete alá tartozik.
Fotó: Beküldött fotó

A növényvilágból ilyen a bókoló zsálya vagy a volgamenti hérics. Szintén e táj egyedülálló természeti képéhez tartozik az ősszel tömegesen nyíló vetővirág. A növények mellett az állatok közül is nem egy ritkaság található itt: a nagy szikibagoly lepkefaj, a dobozi pikkelyes csiga, az atracél cincér, a sztyeplepke, valamint a túzok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában