vélemény

2019.08.13. 06:57

Esti buli vagy a beszerzendő jegyzet?

Amikor az ember belép a felsőoktatás világába, az bizony, már a valódi felnőttkor küszöbe. Nagyobb felelősséget, önállóságot jelent.

Szabó Lilla Laura

A gyermekek jellemzően távol kerülnek az otthon melegétől és gondoskodásától. Ahány hallgató, annyi élethelyzet, és sajnos nem mindenkinek adatik meg a család támogatása.

De még olyankor sem túlzottan egyszerű a helyzet. Albérlet vagy kollégium? Menza vagy otthoni koszt? Esti buli vagy a beszerzendő jegyzet?

Ezek a kérdések kerülnek előtérbe a családok és hallgatók életében. Cikkünkben szintén ezekről a kérdésekről és megoldásaikról olvashatnak. Jómagam azok táborát erősítem, akik saját maguk számára finanszírozták a főiskolai éveket.

A diplomát levelező tagozaton szereztem meg, munka mellett. A tandíjat pedig fél év alatt spóroltam össze a következő szemeszterre. Könnyebbség volt, hogy otthon laktam, és csak kéthetente hétvégén kellett órákra járni. Viszont cserébe ugyanazt a tananyagot kellett elsajátítanunk és feldolgoznunk, mint a nappali rendben tanulóknak.

Bizony, a tudást nem adták ingyen! Néha nehéz volt így, néha kevésbé. Ám mindenképpen sokat alakított az értékrendszeremen, és megtanultam megfelelően gazdálkodni az erőforrásaimmal.

A hat hónap alatt gondosan gyűjtögetett összegek a félév megkezdése előtt egyetlen kattintással távoztak a bankszámlámról. S talán ez a legmeghatározóbb élmény. Tudatában voltam annak, hogy jó helyre került és a jövőmbe fektettem általa. Ám mégis okozott némi nehézséget tudomásul venni.

A szórakozás és vásárlás is teljesen más helyre kerültek a költési listámon, leginkább utolsóra. Azután egyszer csak vége lett. Kézhez kaptam a diplomát, ami nem csak a tanulmányaim befejeztét jelentette. A kitartás, türelem és küzdelem visszaigazolása volt. Na meg valódi belépő a nagybetűs életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában