Jászkunság

2019.08.08. 20:00

Tízezreket költenek iskolakezdéskor a családok

Az új tanév mindig kihívás elé állítja a családokat. A tanszerek, könyvek és egyéb fontos kiegészítők költségei apránként igen nagy összegekre rúgnak.

Munkatársunktól

Csabai Petra és Ádám édesanyjukkal vásárol az egyik szolnoki, belvárosi írószerboltban

Fotó: Fodor Orsolya

De mennyibe kerülhet ma egy kisiskolás útnak indítása? Hogyan kezd a tanévnek egy család, amelynek középiskolás gyermekei vannak? Mivel számolhatnak a felsőoktatásban tanulók?

Az iskolakezdés fogalma még nagyon új a csillogó szemű, cserfes, tiszaföldvári kislány, Sárga Liliána számára. Édesanyja, Boros Márta beszél a beiskolázás költségeiről.

— A kislányom most megy első osztályba. A tankönyvekért nem kell fizetnünk. Ez néhány ezer forintot jelent majd. A tanszerekről, füzetekről, ceruzákról listát kaptunk, ennek megfelelően vásároltunk be — mondja.

— Minden szükséges holmit, ideértve egyebek mellett a tornafelszerelést is, nagyjából harminc- és negyvenezer forint közötti összeget költöttünk ezekre a tételekre. Új ruhákat is vennünk kell majd, hiszen nő, mint a gomba! Nem túlzás, ha azt mondom, szeptemberig még további negyvenezer forintot biztosan elköltünk majd. Úgy gondolom, hogy százezer forint környékén mozoghat átlagban a kezdés egy általános iskolás esetében.

Csabai Petra és Ádám édesanyjukkal vásárol az egyik szolnoki, belvárosi írószerboltban
Fotó: Fodor Orsolya

Az első év és az azt megelőző készülődés tehát igen meghatározó. Ez a költségekben is megmutatkozik. Az idő előrehaladtával azonban úgy tűnik, csökkennek az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások. Így tapasztalja legalábbis a cibakházi Zsírosné Bata Márta. Két gyermek édesanyja, akik közül a fia már dolgozik, az önállóság útjára lépett. Lánya azonban még középiskolás, így a szeptemberi kezdésre nekik is fel kell készülniük.

– Mindig az egyszerűség híve voltam, ezt a gyerekek szintén megtanulták. A drágább, mintás füzetek helyett például az egyszerűbbeket választották. Ráadásul a gazdaságos kiszerelésben vásárolt csomagok nem csak árban voltak jók. Egészen sokáig kitartottak, így nem kellett mindig újakat vennünk.

– A lányom a zsebpénzéből is vásárol magának tollakat, felszereléseket, a saját igényeinek megfelelően. A tankönyvek ára tízezer forint körül mozog. Az a néhány apróság, amire még szükség van, pár ezer forintból kijön.

– Mivel kamasz, a ruhavásárlás sem olyan, mint régen. Egyrészt, mert saját ízlése van, másrészt túl vagyunk a kisgyermek- és bakfiskorra jellemző hirtelen növekedésen. Mindent egybevetve, az iskolakezdés szerintem kijön huszonöt-harmincezer forintból.

A felsőoktatásban tanulók helyzete viszont sokkal összetettebb. Sok hallgató számára családja finanszírozza az egyetemi, főiskolai éveket. Akadnak persze szép számmal olyanok, akik saját maguk teremtik meg a boldogulás feltételeit.

– Saját magam finanszírozom a tanulmányaimat. Államilag támogatott szakon vagyok, így tandíjat nem kell fizetnem – meséli a Kuncsorbán élő Oros Krisztina, aki szintén az utóbbi tábort erősíti. Munka mellett, levelező tagozaton tanul Egerben. Most lesz másodéves. A harmadik diplomáját igyekszik megszerezni, így ő már rutinos hallgatónak számít.

– A jegyzeteket, tankönyveket közvetlenül a tantárgyfelvételi időszak után, apránként igyekszem beszerezni. Az utazás és szállás is a komolyabb kiadásaim között szerepel. Az órák általában pénteken és szombaton vannak, így egy éjszakát biztosan ott töltök. A szállást nyolcezer forint alatt nem úszom meg. Egyébként maga a kezdés kijön húsz-harmincezer forintból.

A táska és a tolltartó a legdrágább

Leginkább a táskák és tolltartók kerülnek sokba. A szülők számára ugyanis a tartósság fontos szempont. A középkategóriába tartozó darabokat átlagban tizenöt-húszezer forintért kínálják. Ezek már gerinckímélő megoldással ellátott táskák. A „jó” tolltartók két-háromezer forint körül mozognak.

A kisebb tételek közül a normál méretű füzetek ára 80–250 forint, mintától, márkától függően. A nagyalakú változatokért 150–500 forintot kell fizetni. Tollat, ceruzát szintén lehet száz forint alatt kapni, de aki teheti, inkább a 150–200 forint felettiekből válogat. A színes ceruzáknál egy tizenkét darabos csomagért fizethetünk ötszáz forintot, de akár háromezret is.

A témában véleményt is írtunk, azt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában