SZOLNOK

2019.08.12. 18:36

Javában tart az új látogatóközpont építése

Nagy sürgés-forgással találkozhatnak a Szolnoki Művésztelep mellett elhaladók. Tovább épül ugyanis a hídfőhöz közeli Várkapu Látogatóközpont, melyet időközben több oldalról is felállványoztak, a területen a minap is javában folyt a munka.

Hartai Gergely

Épül az új látogatóközpont.

Fotó: Mészáros János

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a város leendő turisztikai központja öt szinten mutatja majd be a kö­zelmúltban lezárult várásatások legkülönlegesebb emlékanyagait. A komplexum a tervek szerint tizennégy méter magas lesz. Érdekessége pedig, hogy az intézmény nem pusztán a feltárt leletekre, hanem a XXI. századi modern technika vívmányaira is támaszkodik a helyi várhoz kötődő értékek bemutatásakor.

Dr. Kertész Róbert, a Damjanich János Múzeum régésze nemrégiben arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a központban a török kori vár mellett a bronzkori, az ispáni, a királyi, valamint a Rákóczi-kori vár emlékei is felbukkannak. Ugyanakkor itt tekinthetjük meg a Rákóczi-korból származó ágyúgolyóleleteket is.

Épül az új látogatóközpont.
Fotó: Mészáros János

A bemutatóhely várhatóan vetítőteremnek, interaktív képernyőfalnak és terepasztalnak is otthont ad. De az egykori hadmérnöki felmérésektől az ásatási felvételekig számos régészeti különlegességet felvonultat a centrum tárlata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában