ABONY

2019.08.01. 14:00

Példátlan összefogással gyógyítják a csikót

Abony épülő lovardájában még májusban született egy kiscsikó, Bonifác. Számos fejlődési rendellenessége miatt nem volt zökkenőmentes a kis állat világrajövetele.

Hartai Gergely

Fotó: Rigó Fanni

– Délelőtt 10 órakor született a csikónk, ami rendellenesen feküdt az anyjában. Ez annyit jelent, hogy a két első lába lábtőből maga alá volt hajolva – részletezte Koncz Csenge, a csikó gazdája.

– Bonifác az első csikóm, ami nálam született a lovardában. Ám ellést csak videón láttam azelőtt. Éppen egy állatorvostan-hallgató barátnőmmel beszéltem telefonon, amikor beindult a folyamat. Míg végül ő vezényelte le nekem az egész beavatkozást. Mit is mondhatnék, meglehetősen érdekes helyzet állt elő, de csodával határos módon sikerült világra hozni a csikót – idézte fel a nem mindennapi pillanatot a fiatal hölgy.

Koncz Csenge segítette világra a kiscsikót
Fotó: Rigó Fanni

Bonifác hideg napon látta meg a napvilágot, a kihűlés veszélye emiatt igencsak megnőtt. Csenge és családja ezért meleg vizes palackokkal és takarókkal próbálta felmelegíteni a csikó testét, de egyik módszer sem vezetett eredményre.

– Az vált be, hogy a párom és én a saját testünkkel melegítettük Bonifácot. Nagyon nehéz időszak volt ez, mert napokig mellette aludtunk. Tíz napig kézből etettük a kifejt anyatejjel, tálból. Emiatt alig tudtunk aludni, ugyanis kétóránként evett – folytatta.

Azóta több specialista is megvizsgálta a kis jószágot, akik megállapították, hogy az idegrendszere mellett a csontjai is fejletlenek.

– Most viszont már ott tartunk, hogy napi 3×10 percben kimehet a karámba, lép, üget, vágtázik és játszik. Emellett tudni kell, hogy az egyik állatorvosunk Kaliforniában tanult. Ő az ottani kollégákkal is megismertette az esetünket, hogy adjanak tanácsot. Bécsben pedig ugyancsak foglalkoztak Bonifác ügyével – tudtuk meg.

Az elmúlt hónapokban a Facebookon is sokan követték az abonyi kiscsikó sorsát. Koncz Csenge elmondta, szüleinek, párjának és szakértők egész sorának tartozik hálával azért, hogy tartották benne a lelket a legnehezebb időkben is. Nekik köszönhetően Bonifác, „a csodacsikó”, már túl van az életveszélyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában