KISÚJSZÁLLÁS

2019.08.15. 11:26

Sikeresen megelőzték a tömeges halpusztulást a horgásztóban

Az elmúlt napok 36–38 Celsius-fokos hőmérséklete nemcsak az emberi szerve­zetet viselte meg, hanem a halakat is. Így a karcagi Téglagyári horgásztóba a vízutánpótlást folyamatos szivattyúzással biztosították. A gondos munkának köszönhetően a halak kellő oxigénhez jutottak, így nem volt tömeges halpusztulás – tudtuk meg Kalocsai László­tól, a Nagykun Horgász Egyesület elnökétől.

Daróczi Erzsébet

Kalocsai László (balra) és Szabó Miklós is évtizedek óta horgászik a Téglagyári tónál, utóbbinak egy tíz és fél kilós harcsa volt a legnagyobb fogása.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Már gyerekkoromban is jártam horgászni a Téglagyári tóhoz, édesapám vitt ki először az I.-es csatorna mellé. Akkor még rengeteg víz, csatorna volt a városban: a Marsi-tótól a Sistakiig, a Kistéglagyári, a Malomtó, a 4-es melletti Három tó, a vasút melletti.

– A Téglagyári tóban a harcsatelepítés a ’60-as évek végén volt, de azóta is van a tóban, némelyik már 50–60 kilós is lehet – véli az elnök, akitől megtudtuk, hogy a horgásztó a karcagi önkormányzat tulajdona, az egyesület azt használatba kapta a várostól.

– Minden évben csinosítják a horgásztó környezetét is. A horgászok társadalmi munkában rendezik a környéket, és most önkormányzati segítséggel és egyesületi pénzből a tó melletti kerékpárutat tették rendbe.

Az elnök szerint a nagy melegben a horgásztó vízutánpótlása okozza a legnagyobb gondot. Az elmúlt években többször szó volt már arról, hogy pár kilométerről a Tisza vizét a Nagykunsági, illetve az NK III/2 csatornán keresztül el lehetne vezetni a tóhoz, de ehhez a jelentős beruházáshoz nem volt pályázati lehetőség, önerőből pedig nem tudják ezt megoldani.

– Ha ez sikerülne, úgy érzem, örökre megoldódna a tó vízzel való bármikori átöblítése. Mivel ez még nincs, nem kis munka árán, de a mostani hőségben is meg tudtuk védeni a tavat a tömeges halpusztulástól.

– Ehhez pár éve a nagy tó gátját egy helyen átfúrtuk, és egy vezeték kiépítésével és egy nagy teljesítményű szivattyúval a mellette lévő két kisebb tóból át tudjuk emelni a vizet. Bár ez az egyesület számára jelentős havi kiadás, de a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a halállomány a nyári forróságban sem pusztult tömegesen.

Kalocsai László (balra) és Szabó Miklós is évtizedek óta horgászik a Téglagyári tónál, utóbbinak egy tíz és fél kilós harcsa volt a legnagyobb fogása.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– A pár éve tapasztalt nagyarányú hallopások is megszűntek, köszönhetően az aktív járőröző halőröknek és tógazdáknak. Bár a tó vize az elmúlt hetekben algásodott kicsit, de folyamatos fertőtlenítéssel javítunk a víz minőségén, hogy megfelelő legyen – sorolja az elnök, aki azt is elárulta, hogy idén az egyesületnek a gyerekekkel együtt több mint hétszáz tagja van.

A hat és fél hektáros tóra pedig közel száz aktív horgász jár ki. Sokszor a nagyszülőkkel jönnek az unokák is, de apa-fia vagy épp anya-lánya program is a pecázás. S hogy ne üres kézzel távozzanak a tótól a horgászok, arról évi többszöri haltelepítéssel gondoskodnak.

Az egyesület a Nagykunsági Kulturális Napokhoz kapcsolódva vasárnap horgászversenyt rendez. Erre az alkalomra pénteken nyolc mázsa pontyot telepítenek a tóba, és a versenyig tilos a horgászás, aminek a betartásáról a halellenőrök éjjel-nappal gondoskodnak.

– Szeptemberben lesz a gyermek- és októberben a házi versenyük, amikor szintén lesz haltelepítés – mondja Kalocsai László. Az idei fogásokról megtudtuk, több 8–10 kilós hal is horogra akadt már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában