hamarosan becsöngetnek

2019.08.03. 07:00

Sulikezdés: számos megyei településen segítik a családokat

Az osztályfőnökök zömmel már a tanév végén, az iskolai honlapokon keresztül biztosítják a hozzáférést a következő évi tanszerlistához, jelentősen megkönnyítve a szülők dolgát, akiknek a gyermekkel már „csak” a megjelölt eszközök mintájában kell megegyezniük, ami talán nem is olyan egyszerű.

Munkatársainktól

A tanszervásárlás nem olcsó mulatság, ezért megfontolandó, miből, mit veszünk.

Fotó: Kallus György

Az iskolakezdés költségét a gyermek életkora és a család igényei is meghatározzák, de a testvérek száma is szabályozza a házi költségvetés erre fordítható részét.

– A szolnoki Nagycsaládosok Egyesülete évről évre az országos szerveződéshez csatlakozva, egy nagy áruház előterében gyűjt tanszereket az iskolát kezdő tagjaiknak. A sok kicsi sokra megy elve alapján, minden füzet segítség lehet – tudtuk meg Versegi Mónikától, az egyesület elnökétől.

Az elsőbe induló gyermekek esetében az ebben az időszakban elköltött összeg akár százezer forint is lehet...

– Kislányunk iskolába készül, éppen íróasztalt keresünk neki, ami legalább huszonötezer forint lesz, ehhez jön még az iskolatáska és az egyéb tanszerek. Az ágyát is éppen most nőtte ki, és a szobáját is átalakítjuk, hogy kényelmesebben tudjon tanulni, ezért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, így augusztusban – mesélte a szolnoki Nagy Jázmin.

De az évfolyamváltások között akár a teljes ruhatárcsere is szükséges lehet, hiszen évről évre kinövik a kedvenc darabjaikat a gyerekek.

– Most kezdi a felső évfolyamot a fiam, mivel a régi táskáját már kevésbé tudta kihasználni, így újat vásároltunk. De évről évre be kell szerezni a tornafelszerelést, ami ha a minőséget is figyelembe vesszük, egyáltalán nem olcsó mulatság – mondta a szolnoki Kovács Gábor, aki szerint közel ötvenezer forintot költenek el idén a sulikezdésre.

A jól kiválasztott táskák ára a minőség, de még a minta függvénye is. Egy manapság népszerűbb mesefigura által díszített hátizsák akár a többszörösébe is kerülhet, mint egy hagyományosabb mintájú.

A munkáltatók is különböző támogatásokkal segítik a családokat ebben az időszakban. Az összeg adózása idén már nem annyira kedvező, mégis sokan ajánlják dolgozóiknak ezt a lehetőséget. A minimálbér harminc százaléka lehet az igényelhető összeg, ami idén negyvennégyezer-hétszáz forintot jelent a családoknak, és ezt gyermekenként évente egyszeri alkalommal mindkét szülőnek adhatják a munkaadók. Az utalvány formájában kapható cafeteria-elem felhasználása szabályozott, az általános- és középiskolás gyermekek számára szükséges eszközök vásárolhatóak belőle a megadott üzletekben.

Szolnok önkormányzata az előző évekhez hasonlóan tornafelszerelést biztosít minden első évfolyamos tanulónak. A mindennapi testnevelésórák miatt ez is segítség a szülőknek. De a megye számos más településén is gondolnak az iskolakezdés során felmerülő nagyobb kiadásokra.

– Cserkeszőlőn a bölcsődés kortól kezdve az általános iskolásokon át még az egyetemi hallgatókat is támogatja az önkormányzat. A legkisebbeknek nyolc-, míg az iskolásoknak húszezer forintnyi egyszeri összeg jár a faluban. A helyi oktatási intézménybe járók családja automatikusan kapja ezt a segítséget – tudtuk meg Szokolai Lajos polgármestertől.

A tanszervásárlás nem olcsó mulatság, ezért megfontolandó, miből, mit veszünk.
Fotó: Kallus György

Tiszakürtön a helyi rendelet alapján ötezer-nyolcszáz forinttal támogatják az óvódásokat, az általános és a középiskolásokat, de az igénylés során az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az előírt összeget. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülők kiesnek a körből, rajtuk kívül idén körülbelül tízen igényelték ezt a lehetőséget – tudtuk meg Tuba Bernadettől, a helyi önkormányzat munkatársától.

Tiszajenőn is számolhatnak iskolakezdési támogatással a gyermeket nevelők. Puskás Béla Csaba polgármester elárulta, idén körülbelül száztíz család kap ilyen jellegű segítséget, de ez a szám nem végleges, ha valaki szeptember után jelzi igényét, még akkor is megadják neki a támogatást, melynek összegéről a bizottság dönt. A felsőoktatásban, középiskolában tanuló gyermeket nevelő családok értelemszerűen több pénzt kapnak, mint ahol általános iskolás, illetve óvodás gyermek van.

A megye legkisebb településén, Hunyadfalván is minden évben támogatják az iskolakezdést. Folyamatosan adják be a szülők a kérelmeket. Minden olyan család szokott kapni támogatást, ahol bölcsődés, óvodás, illetve még oktatási intézménybe járó gyermek van. Ez tizenöt-húsz családot, negyvenöt-ötven gyermeket érint.

A segítséget nem pénzben, hanem természetben kapják meg a családok. A bölcsőde, óvoda, iskola is leadja az éves tanszerlistáját, az önkormányzat megvásárolja az eszközöket, ez közel nyolc-tíz ezer forintot jelent fejenként. A legkisebbek támogatását közvetlenül az intézményeknek adják oda, az iskolások pedig kézhez kapják a füzeteket, az íróeszközöket, a festéket és a számológépet.

A kenderesi önkormányzat idén is ad óvodai és iskolakezdési támogatást – tájékoztatta hírportálunkat Koncz Éva aljegyző. A húszezer forint jövedelemtől függően igényelhető, az egyéb feltételek megléte esetében augusztus közepétől október 1-jéig, a polgármesteri hivatalban. Az óvodai támogatás feltétele az állandó kenderesi lakcím mellett az is, hogy a gyermek a helyi Liliom Óvodába járjon. Az általános iskolásoknál is csak az a kenderesi diák kaphatja meg a támogatást, aki a Szent Imre Katolikus Általános Iskolába jár.

Fotó: Kallus György

Itt tanszerre, ruhaneműre és szemüvegre lehet a pénzt felhasználni. A középiskolások és a felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanulóknál csak az a feltétel, hogy a kérelem benyújtása előtt egy évvel kenderesi lakos legyen az igénylő. A húszezer forintot jegyzetre, tankönyvre, ruházatra és szemüvegre lehet elkölteni. A támogatás felhasználását mindenkinek számlával kell igazolnia a polgármesteri hivatal felé.

Laptopot kapnak a leendő kilencedik évfolyamosok

Az elmúlt évekhez hasonlóan a jászárokszállási önkormányzat a 2019/20-as tanévben is az úgynevezett laptopprogrammal segíti a Deák Ferenc Gimnázium kilencedikes diákjait. Gergely Zoltán polgármester elmondta, hogy a laptopokat már megvásárolta az önkormányzat, majd a hordozható számítógépekre telepítették a különböző programokat.

Ezen felül a jászárokszállási lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező általános, középiskolás vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló diákok részére a polgármester évente egyszer iskolakezdési támogatást állapít meg. Ennek mértéke általános iskolások esetén négyezer, középiskolásoknál nyolcezer forint, amennyiben a diák nem részesül ingyenes tankönyvellátásban.

Ha a tanuló ingyen kapja a könyveket, akkor számára hatezer forint iskolakezdési támogatás állapítható meg. Főiskolások, egyetemisták tizenkétezer forintot igényelhetnek. A támogatás iránti kérelmeket szeptember elsejétől október végéig lehet benyújtani a polgármesteri hivatalban.

Nyelvi és úszásoktatást támogat a kőröstetétleni önkormányzat

Kőröstetétlenen az egyházi fenntartású általános iskolát segíti az önkormányzat. Pásztor Imre polgármester arról számolt be, hogy évről évre olyan támogatási formákban gondolkodnak, amelyek az egész tanévet lefedik, és nem pusztán egy-egy személyt érintenek, hanem az iskolai közösséget építik.

– Immár második éve, mintegy ötszázezer forintból finanszírozzuk a gyerekek plusz nyelvi oktatását. Segítünk továbbá a nyári táborozásban, az osztálykirándulások szervezésében és az úszásoktatásban is. Az oktatás Abonyban valósul meg, ez ugyanis a hozzánk legközelebbi település, ahol van megfelelő medence – taglalta a faluvezető. Hozzátéve, hogy az osztálykirándulás során igénybe vett busz költségét a hivatal állja. Az intézményben százötven gyermek tanul, közülük hatvanan tetétleniek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában