galériával

2019.09.07. 15:30

Szijjártó Péter: A Jászság jól teljesít

Nagyon mozgalmas napja volt Jászberénynek a pénteki. Már maga a IX. Jász Expo és Fesztivál délutáni nyitónapja is tömegeket mozgatott meg, míg a bölcsődével bővült helyi református óvoda ünnepélyes átadása és a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel „megtámogatott” esti lakossági fórum is emelkedett forgalmat okozott a jász fővárosban.

Mészáros Géza

Szijjártó Péter a vasárnapig tartó kilencedik Jász Expo és Fesztivál megnyitóján köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ma 5,1 százalékos a gazdasági növekedés. Hozzátette: a magyar export is évről-évre rekordot dönt: Magyarország a lakosságszám tekintetében a 92. helyen áll a világban, exportteljesítményben pedig a 34. helyen. Mindez azt mutatja, hogy a magyar emberek szorgalma, szaktudása és a beruházók bizalma nyomán előállt az a helyzet, hogy a világpiacon a legversenyképesebb termékek és szolgáltatások közé tartoznak a magyar emberek által előállítottak — mondta.

— Magyarországon a rendszerváltozás óta most a legalacsonyabb a munkanélküliség, és ebben jelentős szerepet töltenek be a jászberényi vállalatok. A Jászságban élők hozzájárultak ahhoz, hogy mára a magyar gazdaság „Európa-bajnok növekedést” tud felmutatni — közölte.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a magyar emberek által Magyarországon előállított termékek és szolgáltatások a világ minden pontján versenyképesek tudnak lenni közvetlenül vagy beszállítókon keresztül. Jászberény szerinte jó példa arra, hogy a vidéki városok egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményének folyamatos növelésében és javításában.

Szólt arról, hogy 2010 óta a vidéki városok teljesítménye és tőkevonzó képessége jelentős mértékben javult. A Jászságban, Jászberényben élők büszkék lehetnek arra, hogy egyre több, a világpiacon és a világgazdaságban is rangos vállalat dönt úgy, hogy ebbe a térségbe vagy a városba telepíti gyártó, kutatásfejlesztési, szolgáltató tevékenységét. Ebben nagy szerepe van többek között az úthálózatnak, ezért is fektetnek nagy hangsúlyt az útépítésekre – tájékoztatott.

Pócs János, a térség országgyűlési képviselője egyebek mellett elmondta: számos külföldi tulajdonú cég jött Magyarországra, ezen belül a Jászságba. Hozzátette: az elmúlt 4-5 évben a Jászság csaknem 200 milliárd forint értékű beruházással gyarapodott, a jász települések 13 milliárd forint TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) fejlesztésben részesültek.

A jászberényi fejlesztések között említette az iskola, bölcsőde, óvoda, kórház beruházásokat, új nővérszálló létesül, megújul a főtér, a piactér, a Margitsziget, átadják az új főtéri szállodát. Épül a 32-es út és a várost elkerülő út építése is elkezdődik jövő év tavaszán – sorolta.

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere elmondta: a Jász Expo képviseli azt az összefogást, amelyet a jászok évszázadokon keresztül mindig is tanúsítottak. A Jász Expo és Fesztivál a Jászság idei legnagyobb gazdasági kiállításával, vásárával egybekötött fesztivál a városi önkormányzat rendezésében.

Szabó János vásárigazgató elmondta: a Jász-Expo és Fesztivál keretében több mint félszáz cég és vállalkozó mutatja be termékeit, szolgáltatásait. Idén a rendezvény díszvendége Újszász város.

A rendezvény megnyitóján adták át a vásár díjait, ezek közül a nagydíjat a jászfényszarui Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., a vásárdíjat a jászberényi MKB Bank, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat különdíját pedig a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. kapta.

Mindeközben ünnepélyes épületavatóra került sor a Jászberényi Református Egyházközség Gólya óvodájában. Az intézmény bölcsődével bővült:

— Óriási feladat és felelősség Magyarországon a nemzet és a családok megerősítése, ebben a keresztény egyházak segítő szerepe meghatározó — jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az épületszárny-avatón.

Hangsúlyozta: a jászberényi fejlesztés példaértékű, hármas összefogás eredménye, hiszen a beruházáshoz az unió és a magyar állam 80, míg a város saját költségvetéséből 30 millió forinttal járult hozzá. A hiányzó 6,8 millió forintot pedig a Dunamelléki Református Egyházkerület adta.

Reményét fejezte ki, hogy „az itt nevelkedő gyermekek a magyarságot, hazájukat szeretve és ezt az országot tisztelve, erősítve élik majd későbbi életüket”. Szólt arról is, hogy öröm megtapasztalni, ha egy több száz éves közösség a legkisebbekre is gondolva küzd a megmaradásáért, a hit továbbadásáért. A jászberényi egyházközség 1541-ben alakult, abban az évben, amikor Buda török kézre került — emlékeztetett. Az államtitkár bejelentette: a kormány 150 millió forinttal támogatja a helyi református templom felújítását.

Ferenczné Laska Erika intézményvezető az eseményen arról beszélt: a jászberényi református egyházközség 25 éve működő óvodája bővült a bölcsődével. A 12 férőhelyes református bölcsődére nagy szükség van Jászberényben, mivel a városi bölcsőde befogadóképessége már évek óta kevés a helyi igényekhez képest — mondta.

Tájékoztatása szerint a tavaly ősszel indult kivitelezés során egy régi épület átalakításával, korszerűsítésével és jelentős bővítésével mintegy 360 négyzetméteres létesítmény valósult meg. Ennek földszintjén 60 négyzetméteres csoportszoba, mosdó, átadóhelyiség, babakocsi-tároló és előtér található, míg az emeleten a dolgozóknak kialakított helyiségek kaptak helyet -— tette hozzá, jelezve, hogy a bölcsőde udvara is megújult.

Este 18 órától kezdődött a Déryné Rendezvényházban az a lakossági fórum, amelyre Szijjártó Péter is hivatalos volt. A külgazdasági és külügyminiszter felszólalásában megismételte a Jász Expo megnyitóján elmondott gondolatait, s ismét magasztalta a jászsági emberek szorgalmát, a helyi vállalkozások nagyszerű teljesítményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában