SZOLNOK

2019.09.23. 06:50

Egyedi karikatúrák és óriásplakátok kerültek a kirakatba

Repülős karikatúra-sorozattal és egy óriásplakát-kiállítással bővült a közelmúltban a RepTár állandó kiállítása. A szolnoki repülőmúzeum korabeli eseményeket ábrázoló új „műkincsei” nem forgalomból kivont technikák és nem is géproncsok. Mégis látványosak.

Mészáros Géza

Óriásplakátok a fedett csarnokban, a gépek fölött.

Forrás: Beküldött fotó

Mára, határon innen és azon túl is, közismertté lett, hogy a RepTár, Szolnok repülőmúzeuma egész Kelet-Európa egyik legjelentősebb, annyi biztos, legegyedibb repüléstörténeti kiállítóhelye. Mivelhogy nem csupán az avitt aviatika pókhálósodó lerakóhelye, több annál. Fedett, illetve szabadtéri kiállítóhelye értékes történelmi ereklyéket rejt, ám az itt található nyugdíjazott és restaurált gépek mellett megannyi interaktív eszköz kínál különleges élményt a látogatóknak.

Állandó kiállítását időszakos tárlatok teszik változatossá, melyeket sok esetben – az alapszándéktól eltérően – ideiglenesen kihelyeztek, de vonzó tartalmuk és látogatottságuk okán hosszú időre szóló tárlatelemmé váltak. Ezúttal két olyan rendhagyó kiállításnak ad otthont a RepTár, melyek vélhetően hosszan a repülőmúzeum vendégeinek szeme előtt marad.

Már megtekinthető „A repülés sava-borsa” elnevezés alatt berendezett tárló, amely révén különleges repülős karikatúrákat mutatnak be. A régi időkben a repülőtereken különböző faliújságok voltak hivatottak a személyi állomány harci kedvét fenntartani, aktuális információkat közölni. Ezekre sokszor kerültek az ügyesebb, rajzolni tudó katonák karikatúrái is, melyek a mindennapi élet eseményeivel foglalkoztak, humorral fűszerezve a szolgálat napjait. Sajnos a rajzokat annak idején nem tekintették túl nagy értéknek, nem gondozták, s többségüket nem őrizték meg az utókor számára.

Letenyei László nyugállományú alezredes azonban megőrizte az édesapja által összegyűjtött karikatúrákat, melyek 1958 és 1962 között készültek Taszáron és Szolnokon. Alkotójuk, aki „Figaro” becenévvel jegyezte műveit, nem más, mint Kovács László, akkori főhadnagy, később alezredes, vadászrepülő. A karikatúrák témája a napi szolgálat, a hajózókiképzés, a katonaélet humoros oldalának és a szabadidő eseményeinek bemuta­tása.

A „Figaro” művésznévvel rajzoló karikaturista egyik alkotása.
Fotó: Beküldött fotó

A RepTár másik újdonsága az óriásplakát-kiállítás. Az első világháború időszakát bemutató plakátokat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával állították ki, azzal a céllal, hogy a korabeli festmények segítségével a látogatók bepillantást nyerjenek a nagy háború korabeli ábrázolásába. Az AERO című szakmai folyóirat az időszak egyik jelentős sajtóterméke volt, mely beszámolt az aktuális légi eseményekről, ezért ez is fontos része az új kiállításnak.

A plakátok a korabeli propaganda fegyverei voltak. Ezek segítségével igyekeztek a hátországot megnyerni a háborús erőfeszítéseknek. Egy olyan jól megtervezett plakát, mint a hangárban álló harci repülőgépek felkészítése a bevetésre, vagy a légi harcban legyőzött ellenséges repülőgép zuhanása, bizonyította a katonák helytállását. A háborús propaganda a pilótákat sokszor a kor lovagjaiként ábrázolta, közülük vitéz Hefty Frigyes jelenik meg az egyik plakáton.

Óriásplakátok a fedett csarnokban, a gépek fölött.
Fotó: Beküldött fotó

A viribus utnitis jelmondat a Monarchia összetartozását jelképezi, melyet a korabeli festők és grafikusok míves kidolgozású címerekkel díszítettek. Végül a háborús események bemutatásának egyik kiemelkedő eseménye a hadirepülőgép-kiállítás volt 1917-ben. Ekkor az ellenségtől zsákmányolt repülőgépek mellett a hazai ipar repülőgépei bizonyították a katonák bátorságát és erős fegyvereit. A látványos meghívó bélyegen, képeslapon is szerepelt, valamint nagy méretű plakátként a RepTárban fogadja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában