GALÉRIÁVAL

2019.09.14. 11:21

Gazdafórumot rendeztek a karcagi Városházán

A mezőgazdaság stratégiai ágazat, így annak jelene és jövője megyénk és térségünk számára is kulcsfontosságú kérdés. Épp ezért Gazdafórumra várta péntek este a karcagi és környékbeli gazdálkodókat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) megyei szervezete a Városházára.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

A fórum házigazdája Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) környezeti, vízgazdálkodási és fenntarthatósági osztályának megyei elnöke volt.

– Azért is fontos a mai összejövetel, mert beszélnünk kell azokról a dolgokról, amelyek a magyar gazdák és a nemzet előtt állnak. Van egy mondás: aki két lábbal áll a Földön, az stabil, megmozdíthatatlan, hiszen azon a Földön áll, amelyiket megműveli. A magyar gazda ilyen, tudja, a természetet nem lehet becsapni, jól ismeri azt – fogalmazott köszöntőjében F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

Hubai Imre Csaba szerint az elmúlt 10 évben igen jelentős előrelépések történtek a kormány támogatásának köszönhetően az ágazatban.

– A következő évi vetésekkel már arra kell gondolnunk, hogyan álljunk fel, hogyan fogadjuk a kihívásokat a következő hétéves EU-s támogatási ciklusra – fogalmazott az elnök.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő a magyar agrárium előtt álló fontosabb kihívásokról – például arról, milyen fontos, hogy továbbra is kiálljunk a GMO-mentes növénytermesztés és élelmiszer-előállítás mellett, a következő hét év várható EU-s agrártámogatásairól – is részletesen beszélt. Szólt az állattenyésztési ágazat nehézségeiről, s arról, hogyan alakul át a lakosság táplálkozási szokása és ez milyen alkalmazkodást igényel az agráriumban dolgozóktól.

Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a megyei vízgazdálkodási stratégiát mutatta be, s mint előadásából kiderült, van még teendő az öntözésfejlesztés területén ebben az aszályos, szélsőséges időjárásban.

Kiss Róbert, a NAK megyei igazgatója a 2019-es eddigi betakarítási eredményeket is ismertette, valamint arra kérte a gazdákat, továbbra is vegyék igénybe a támogatások, pályázatok beadásához és készítéséhez a megyei falugazdász-hálózatot.

A Magyarok Kenyere program idén is nagyon sikeres volt megyénkben. A programban részt vevő gazdák közül Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész kisplasztikáját vehette át dr. Fazekas Sándortól, F. Kovács Sándortól és Hubai Imre Csabától Czinege Kálmán nagyiváni és Makai Pál karcagi gazdálkodó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában