Galériával

2019.09.25. 11:30

Gazdik és négylábú barátaik tették próbára magukat Szolnokon

Kutyaugatástól, csaholástól és vezényszavaktól volt hangos a Tiszavirág-híd lába hétvégén. Második alkalommal rendezték meg a megyeszékhelyen a Topdogs Jótékonysági Házikedvenc vizsgát. Az esemény előző évben is sikeres volt, hiszen a nevezési díjakból és egyéb felajánlásokból befolyt összeget hétszázhúsz kilogramm minőségi táp vásárlására fordították. Az eledelt a városi állatotthon lakói kapták, idén ugyancsak számukra gyűjtöttek a szervezők.

Szabó Lilla Laura

Az ártéren kialakított pályán negyvenhat eb-gazdapáros mutatkozott be a bírák előtt. A játékos feladatokban az engedelmességet és a kreativitást is bemutathatták a versenyzők. Bár a pontok megszerzése és a szabályok betartása fontos szempontok voltak, a hangsúlyt inkább a közös móka, a kellemes időtöltés kapta.

– Örülök, hogy ilyen sokan eljöttek, nagy az érdeklődés a verseny és a többi program iránt. Érkeztek nevezők Győrből, Dunavarsányból és Budapestről is! Az otthon számára gyűjtünk, ez a fő cél, ám mellette a felelős állattartás fontosságára szintén szeretnénk felhívni a figyelmet – részletezte Kröpfl Erzsébet, az esemény főszervezője.

Ennek megfelelően a szórakozás mellett az állatok egészségi állapotának felmérésére is adódott lehetőség. Dr. Tóth Klaudia állatorvosnál az ebek látását ellenőriztethették a tulajdonosok. Az ízületi és mozgásszervi problémák kapcsán a kutyamasszás sátorban egyeztethettek a szakemberekkel az érdeklődők.

– Elsősorban a műtét után lábadozó vagy bénulásos tüneteket produkáló egyedekkel dolgozunk. Általában a svéd és thai masszás fogásait alkalmazzuk. Egyébként minden gazdának érdemes figyelnie kedvencét. Optimális esetben a négy lábon megfelelően oszlik el a súly. Ha valamelyiket gyakran emelgeti, nem terheli, érdemes szűrésre vinni, hiszen gyorsan lehet súlyos baj egy apróságból is – árulta el Tóth Márta szakember, miközben egy fekete labrador hátsó lábát masszírozta.

Forrás: Fodor Orsolya

Szerencsére ez az egészséges eb csak egy jóleső dédelgetésként élte meg a dolgot. A helyszínre sokan csak látogatóként érkeztek, mások viszont komolyan készültek a vizsgára. A szolnoki Polónyi Ágnes és Edy nevű kutyája mindennap foglalkoztak a feladatokkal.

– Nagyon szép a helyszín, sokan jöttek és külön remek, hogy ilyen jó idő van. Napi negyed órát legalább gyakoroltunk, de szinten tartáshoz ennyi elég is. Tavaly mi végeztünk az első helyen, most ismét nagy reményekkel vágunk neki a versenynek – fejtette ki.

A tisztes távolból figyelt a szolnoki Kiszner Ildikó családjával és Szofia kutyával. A közösségi médiából értesültek a versenyről, nagyon kíváncsiak voltak az eseményre.

– Ő sajnos nem annyira engedelmes és a többi kutyával sem jön ki jól, de azért itt vagyunk. Izgatott és figyel, minden érdekli.

Egyéves, Joker nevű törpetacskójával sétált a gazdik és ebek párosai között a szintén szolnoki Nagy Éva. Elsősorban azért érkeztek, hogy a fiatal kutya szokja a többiek társaságát.

– Barátkozni, játszani jöttünk. Egyszer talán mi is kipróbáljuk magunkat a pályán, mert egyébként szófogadó és gyorsan tanul – mesélte.

Az eseményt változatos kutyabemutatókkal színesítették. A gazdák és négylábú társaik közös fotózáson is részt vehettek, emellett az egyik sátorban a kétlábúak szintén kérhettek masszázst. A gyermekek ugrálóvárban játszhattak és aki éhes volt, annak sem kellett messzire mennie. Az egyik faházban ínycsiklandó ételek közül válogathatott.

Sokan felkeresték a terápiás kutyamasszázst is, ahol a gazdák hasznos tanácsokat is kaphattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában