korszerű tárolórendszer

2019.09.15. 17:25

Hamarosan megnyílik az új látványraktár a szolnoki múzeumban

A „Grafikák és szobrok a Damjanich János Múzeum gyűjteményében” című pályázat keretében a napokban alakult meg a szolnoki intézmény látványraktára. A korszerű tárolórendszer 16,4 millió forintból készült el. Szebenyi Nándor muzeológus-gyűjteménykezelő hírportálunknak elmondta, a vadonatúj látványtár grafikai- és szoborgyűjteményi anyagaik feldolgozását biztosítja. Emellett a helyszín hamarosan múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, múzeumi óráknak is teret ad majd.

Hartai Gergely

Ádám Adrienn és Szebenyi Nándor az új tárlókat mutatják a múzeumban.

Fotó: Mészáros János

– Nem a huszonegyedik század körülményeinek megfelelően tudtuk tárolni a műtárgyak egy részét. A grafikák – jellegükből adódóan – sérülékenyek, emiatt a páratartalomra és a porra jobban oda kell figyelni. Lehetőséget kaptunk azonban arra, hogy egy látványraktárat alakítsunk ki, hogy grafikáinkat biztonságos környezetben helyezhessük el – részletezte Szebenyi Nándor. Majd elmondta, a raktárban száztizennégy szobor és mintegy ezernégyszáz grafika található.

Az intézmény látványtára egyébként várhatóan október végén nyílik meg a látogatóközönség előtt, akik előre egyeztetett időpontokban nézhetik meg az őrzött ritkaságokat.

Ádám Adrienn és Szebenyi Nándor az új tárolókat mutatják a múzeumban.
Fotó: Mészáros János

– A legtöbben nem tudják, hogyan készülnek a grafikák. Éppen ezért a raktárban egy tizenöt perces kisfilm formájában szeretnénk megmutatni, miként jönnek létre ezek az alkotások. Célunk, hogy a kivetítőn az összes munkafolyamatról képet adjunk. Mindemellett az intézmény gyűjtési rendszerébe és nyilvántartásába is betekinthetnek az ide látogatók – taglalta a szakember, akitől megtudtuk azt is, az itteni gyűjteményegység teljes digitalizálása korábban már megtörtént, az érdeklődők a múzeumi weboldalon tájékozódhatnak az alkotásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában