Szolnok

2019.09.30. 16:30

Környezettudatos anyukák piknikeztek

Vannak, akik esküsznek rá, mások a leghatározottabban elzárkóznak tőle. Akárhogy is, manapság rengeteg szó esik a mosható pelenkákról, s azok használatáról.

Rimóczi Ágnes

A találkozón tapasztalatot cserélhettek az anyukák

Fotó: Rimóczi Ágnes

Így volt ez a közelmúltban a szolnoki Tisza-parton, ahol anyukák, apukák és természetesen pelenkás babák találkoztak, hogy előbbiek tapasztalatot cseréljenek a pelenkákról, utóbbiak pedig megmutassák azokat. A „Villants mosit piknik” elnevezésű kezdeményezés fő célja az volt, hogy a résztvevők népszerűsítsék a mosható pelenkákat és azok használatát.

A piknik főszervezője, Mészáros-Gyarmati Borbála a férjével két mosi-pelusos kisgyermeket nevel. Nemrégen költöztek Szolnokra, s szeretett volna hasonló gondolkodású anyukákkal megismerkedni. A világhálón létrehozott egy csoportot – témája a mosható pelenkákhoz és a környezettudatossághoz kapcsolódik –, melyhez napról napra egyre többen csatlakoznak.

– Szeretem a természetet, egyértelmű hát, hogy óvjam azt, s igyekszem ismereteket szerezni, hogyan élhetek környezettudatosan. Amikor megszülettek a gyermekeink, az is természetes volt, hogy mosható pelenkát fogunk használni – meséli.

A találkozón tapasztalatot cserélhettek az anyukák
Fotó: Rimóczi Ágnes

Ahogy a piknikelők elmondták, könnyű beleszeretni a szép mintázatú pelenkákba, s egyre bővül a készlet. Az ellentábor szerint mindez rengeteg pénzbe kerül.

– Valóban, vannak drága darabok. És ha összeszámolja egy család a háztartásukban lévő pelenkák árát, nagy összegnek tűnik. De ne felejtsük, ezeket csak egyszer kell megvenni, újrahasznosítható, aztán továbbadható más gyerekeknek. Ellentétben az eldobhatós pelenkákkal, melyekből több ezret kell megvenni a pelenkáskor végéig – reagált Borbála a felvetésre.

A mai világban kevés az anyukák ideje, s a sok mosás sem éppen környezetkímélő.

– Ha megszerezzük a rutint, már nem jelent nagy energiaráfordítást a mosás, nem igényel több időt se, hiszen egy többgyermekes családban egyébként is sokat mosnak.

A tervek szerint novemberben az anyukák védőnőkkel találkoznak, s beszélgetnek a mosható pelenkázásról, és kérik az együttműködésüket a témában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában