Túrkeve

2019.09.27. 16:30

Új kiállítást nyitottak a Finta Múzeumban

Személyhívókat és első generációs mobiltelefonokat is láthatnak az érdeklődők a Finta Múzeumban.

Szabó Lilla Laura

Különleges régi készülékeket mutatnak be

Forrás: Beküldött fotó

A Neumann Társaság nemzetközi színvonalú informatikai múzeumának vándorkiállítása Szegedről érkezett Túrkevére. A tárlat számos izgalmas készüléket mutat be. Megtekinthető egy olyan rádiótelefon is, amilyennel Bod Péter Ákos miniszter indította az első hazai mobilhívást 1990-ben. A mobilgenerációk és szolgáltatók történetét egy tablósor tárja a látogatók elé. Továbbá számos korábbi telefonkészülék repíti vissza az érdeklődőket a nem is annyira távoli múltba.

Különleges régi készülékeket mutatnak be
Fotó: Beküldött fotó

A megnyitón a kiállítás társrendezője, Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa tartott beszédet. Megköszönte Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója és az általa vezetett csapat munkáját. – A Finta Múzeum méltán híres országszerte, én pedig kilenc és fél éve működöm együtt túrkevei barátaimmal a technikatörténet bemutatása érdekében – mondta.

A Neumann társaság egyébként a magyar informatika első szakmai szervezete, amely a hazai számítástechnikai élet meghatározó szereplője. Nem először hoznak érdekes kiállítást a városba. Tavaly a tudományos civil szervezet főtitkáráról, Kovács Győzőről szólt a tárlatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában