Tiszaföldvár/Berlin

2019.10.18. 06:45

Esszéjével „belépőt” nyert a Reichstagba a tizenegyedikes diák

Ifjúsági fórumon vehetett részt a német fővárosban Hasznos Petra, a Hajnóczy József gimnázium tizenegyedikes tanulója.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Beküldött fotó

Az Andrássy egyetem és a Német–Magyar Ifjúsági Társaság által kiírt esszépályázat nyerteseként, felkészítő tanárával, Csík Beátával közösen utaztak Berlinbe. A 2015 óta évente megrendezett Német–Magyar Ifjúsági Fórum idei apropója a vasfüggöny lebontásának harmincadik évfordulója volt.

– Az esszépályázatom témája a határok megnyitása utáni európai helyzet és változások volt. Hatszáz–ezer szó között kellett írnom, amit először kicsit sokalltam, de szerencsére ezt a témát több oldalról meg lehet közelíteni – idézte fel Petra.

A berlini kirándulás során, a nevezetesebb látnivalók mellett részt vehettek a Reichstagban, a határok megnyitásának harmincadik évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésen. A kétnapos fórumon több témában hallgattak meg érdekes, gondolatébresztő előadásokat és pódiumbeszélgetéseket a résztvevők, így például megismerhették a diplomata feladatait, Európa új szerepét, a munka világának átalakulását és a globális felelősséget.

– A konferencián sok tapasztalatot gyűjtöttem mind idegennyelvi, mind politikai téren. Bepillanthattam a diplomaták életébe, ami nagyon érdekes volt. A parlamenti gyűlésen Angela Merkel német kancellár is feltűnt, számomra talán ez marad a legemlékezetesebb pillanat. Különböző beszédeket hallgathattunk meg számos német és magyar politikustól, diplomatától. A család és munka összeegyeztethetőségéről szóló témakört választottuk a második napon műhelymunkaként, ahol az elhangzott információkat a további nyelvvizsgáimba, esszéimbe, bemutatóimba beilleszthetem majd.

Vass Zoltán, a Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, hogy a diákok ilyen alkalmakkor átgondolt kérdéseket tehetnek föl a politikusoknak, a gazdasági és az éghajlatszakértőknek. Többük fiatal diplomatának készül vagy éppen politikai karriert tervez. Végső soron ők lehetnek Európa, ezen belül Magyarország jövőjét formáló vezetők. Mindezek az élmények kiváló impulzusok lehetnek egy igyekvő hajnóczys gimnazista számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában