SZOLNOK

2019.10.06. 07:00

Műtét után oklevelet kapnak a bátor gyerekek

Régóta hagyomány a szolnoki Hetényi Géza Kórház gyermekosztályán, hogy apró figyelmességekkel, sőt, műtét után névre szóló bátorságoklevéllel is jutalmazzák a kis betegeket. Ezzel próbálják az ott dolgozók enyhíteni a gyermekek félelmét és elterelni figyelmüket a betegségükről.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Lábfájásra panaszkodott a 9 éves Loretta, a kislányt nagymamája vitte el vizsgálatra a Hetényi Géza Kórházba.

– Kedvesek és figyelmesek voltak az ott dolgozók, olyannyira, hogy az unokám nemhogy nem félt, de otthon boldogan mesélte, milyen remek napja volt. Ajándékot és oklevelet is kapott, amiért bátran viselkedett. Hála istennek kiderült, nincs semmi probléma – meséli a nagymama, Rácz Irén.

A Hetényi Géza megyei kórház gyermekosztályán régóta szokás, hogy a műtéteken átesett gyermekeket bátorság oklevéllel jutalmazzák, a különböző vizsgálatok után pedig apró figyelmességeket adnak a kis pácienseknek.

– Annak idején az aneszteziológusoktól indult a kezdeményezés, hogy bátorság oklevelet kapjanak azok a gyerekek, akik műtéten estek át. Ezeket a „tanúsítványokat” mindig az operáló és az altató orvos írja alá és hazamenetel előtt kapják meg a lábadozó gyerekek.

– Mindent megteszünk azért, hogy enyhítsük a kis betegek félelmét, eltereljük figyelmüket a betegségükről. Mondanom sem kell, a legtöbben óriási büszkeséggel fogadják, nagyon örülnek neki. Mint ahogy nagy örömmel válogatnak azok között a játékok, kifestők, matricák között is, amelyeket egy-egy vizsgálatkor választhatnak – tudtuk meg Dankó Zsuzsannától, a gyermekosztály vezető főnővérétől.

Ilyen névre szóló oklevelet kapnak a műtéten átesett gyerekek a szolnoki Hetényi Géza Kórházban – mutatja Dankó Zsuzsanna vezető főnővér
Fotó: Beküldött fotó

Támogatóktól sok játékot kap az osztály

– Szerencsére nagyon sok támogatója van az osztályunknak, időről időre érkeznek hozzánk plüssjátékok, foglalkoztatók. Korábban viszont, amikor még nem kapott ilyen kiemelt figyelmet a gyermekosztály, sok esetben az itt dolgozó ápolók hoztak be otthonról játékokat a kicsiknek. Folyamatosan szükség van ugyanis az utánpótlásra, hiszen ahogy cserélődnek a kis betegek, ezek is fogynak.

– Az a gyakorlat nálunk, hogy azokat a játékokat, amelyek a gyerekek szívéhez nőttek a kórházi tartózkodás alatt, haza is vihetik magukkal. Így az oklevél mellett a kedvenc játékokkal is jutalmazzuk a bátorságukat, s talán ennek köszönhetően kevésbé gondolnak vissza rossz élményként a kórházban töltött napokra – mondta Dankó Zsuzsanna, a Hetényi Géza Kórház gyermekosztályának vezető főnővére.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, azt ide kattintva olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában