vélemény

2019.11.17. 07:00

Apró csodák, akik korán születnek

Ahogy az anya teste védi és táplálja magzatát, már önmagában a világ egyik legnagyobb csodája.

Molnár-Révész Erika

A teremtő anyaméh jelenti a biztonságot nyújtó otthont, mintegy átmeneti szállást nyújtva pici lakójának. Alapesetben kilenc hónapig tart a bérleti idő, de előfordul, hogy a bérlő hamarabb szerződést bont. Ez bárkivel előfordulhat a legnagyobb óvatosság ellenére is, bármelyik nővel, aki vállalja ezt a nagyon szép, de aggodalommal bőven kikövezett feladatot, az anyaságot.

Hálát adok az égnek, hiszen az én kislányom időre született, sőt, annyira jól érezte magát a pocakban, hogy egy darabig még el sem akarta hagyni. Így is a félelemmel, a nehézségekkel, a soha nem tapasztalt érzelmi hullámvasutakkal és az elvárások kereszttüzében létezve életem legnehezebb időszaka volt.

Tudni nem tudom, mit élnek át, de átérzem azoknak a családoknak az aggodalmát, ahol bár nagyon várták, de kisbabájuk túl korán érkezett. Annak az anyának a tehetetlenségét, aki csak az inkubátoron keresztül láthatja a legfontosabbat. Aki nem tudja magához ölelni őt, akivel eddig egy test voltak. Az állandóan ott motoszkáló félelmet, hogy lesz-e ennek később következménye?

Saját tapasztalatból csak annyit tudok mondani, hogy középiskolában volt egy osztálytársam, és a lány mondhatni zseni volt, tényleg fényévekkel okosabb mindenkinél. Kiderült, hét hónapra született. Úgy tudom, már könyve is megjelent. De ismerek olyan kisfiút is, akiről ma már szintén nem lehet megmondani, hogy egykor kíváncsibb volt a világra, mint a többiek, és hamarabb akarta látni.

November 17. a koraszülöttek világnapja. Összefogás az apró emberekért, és azokért, akik értük imádkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában