Jászkunság

2019.11.22. 07:00

Jelentősen átalakult a megyei lakáspiac

Míg 2017-ben a szolnoki Kaán Károly utcában kínálták a legborsosabb áron a lakásokat, addig 2018-ban már a jászberényi Réz Kálmán úton.

Czakó Nóra

A jászberényi Réz Kálmán út volt a legfelkapottabb környék tavaly megyénkben

Fotó: Gémesi Balázs

Az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből kiderült, megyénkben akár tizenháromszoros is lehet a különbség a legköltségesebb és legolcsóbb utcák lakásai között.

Új bajnoka van a megyei lakáspiacnak: az utcaszintű bontás szerint 2018-ban háromszázkilencezer forintos négyzetméterárral a jászberényi Réz Kálmán út vette át az első helyet a 2017-ben kétszázötvenkétezer forinttal listavezető szolnoki Kaán Károly utcától – tudtuk meg Balogh Lászlótól, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől.

Annak, aki a Réz Kálmán útra szeretne költözni, ez egy átlagos, ötvenöt négyzetméteres ingatlan esetében közel tizenhétmillió forintot jelenthet. Aki pedig nagyobb ingatlanra vágyik, annak még jobban a zsebébe kell nyúlnia, hiszen ez hetven négyzetméternél – ami nagyjából egy háromszobás lakásnak felel meg – meghaladhatja a huszonegymillió forintos vételárat.

A jászberényi Réz Kálmán út volt a legfelkapottabb környék tavaly megyénkben
Fotó: Gémesi Balázs

A második legdrágább utca megyénkben, a 2018-as adatok szerint a szolnoki Mészáros Lőrinc utca, ahol egy lakás átlagára háromszázháromezer forint négyzetméterenként. A dobogó harmadik fokát a Madách utca foglalja el kétszáznyolcvanegyezer forintos négyzetméterenkénti vételárával. A negyedik, illetve ötödik helyen a Sólyom és Aba-Novák Vilmos utca áll.

Az adatokból kiderült, legolcsóbban Tiszasülyön lehet hozzájutni ingatlanhoz négyzetméterenkénti huszonháromezer forintos vételáron. Ezt követi Kuncsorba, huszonhétezer forintos négyzetméterárral, majd Tiszakürt, Kőtelek és Csépa. Ezzel szemben 2017-ben Mesterszálláson lehetett a legolcsóbban ingatlant vásárolni.

Szolnokon a Gyökér utcában a legalacsonyabb a lakások négyzetméterenkénti átlagára, ezt követi a Tószegi út, a Kápolna utca és a Vegyiművek lakótelep.

Az Ingatlan.com adatbázisában található eladó ingatlanok közül négyzetméterár szerint jelenleg a legdrágább egy szolnoki százhuszonhat négyzetméteres, négy szobás, új építésű, napelemes, okos vezérlésű családi ház, amit 39,9 millió forintért árulnak. Szandaszőlősön pedig egy százhuszonöt négyzetméteres, energiatakarékos, új építésű családi ház harminchatmillió forintba kerül. Jászberényben, az Ady Endre úton egy nyolcvankilenc négyzetméteres, háromszobás sorház 31,9 millió forint.

Négyzetméterár szerint a legolcsóbb ingatlan, amit jelenleg megyénkben kínálnak, a fegyverneki Fő úton található. Ez egy száz négyzetméteres, háromszobás családi ház nyolcszázkilencven négyzetméteres telekkel, és 8,4 millió forint a vételára. Ezt követi Mezőtúron egy igencsak felújítandó hatvan négyzetméteres tanya több mint ötezer négyzetméteres telekkel nyolcszázezer forintért. Cibakházán pedig, a Bánomszőlő IV. dűlőn negyvenkilenc négyzetméteres családi ház hétezer-hétszáz négyzetméteres művelt kerttel, illetve földterülettel kétmillió forintba kerül.

A vételárat tekintve a legdrágább a jászteleki pusztamizse tanya, amelyért kétszázhatvanhárommillió forintot kérnek. A birtokon található többek között egy lakó- és vendégház, gondnoki épület, boros pince, üvegház, halastó, szauna és két medence is. Egy abádszalóki üdülőtelep és egy tiszapüspöki kúria is gazdára vár az Ingatlan.com-on több mint kétszázmillió forintért.

A legolcsóbb ingatlan Csépán, a Kossuth utcában található. A nyolcvan négyzetméteres, kétszobás bontandó vagy felújítandó családi házat ezerhuszonöt négyzetméteres telekkel hétszázezer forintért árulják.

Cikkünk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet itt olvashat.

A fővárosban továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk

Óriási az eltérés az ország és a megye legdrágább utcája között, hiszen 2018-ban hazánkban a legborsosabb áron a budapesti Dorottya utcában kínáltak lakásokat 1,6 millió forintos négyzetméteráron. Ráadásul tavalyelőtt még csak tíz olyan utca volt Budapesten, ahol átlagosan legalább egymillió forintért cseréltek gazdát az ingatlanok négyzetméterenként, 2018-ban a számuk majdnem megduplázódott, és tizenkilencre nőtt.

Az országban a legolcsóbb ingatlanok tavaly a Békés megyei Mezőhegyesen cseréltek gazdát. Az Ómezőhegyes majorban eladott lakások négyzetméteréért húszezer forintot adtak a vevők. Így az országon belül a legdrágább és legolcsóbb ingatlanok négyzetméterára közötti különbség nyolcvanszoros volt 2018-ban, míg egy évvel korábban „csupán” hetvenszeres volt az eltérés.

Megyénkben ez az árkülönbség tavaly tizenháromszoros volt, egy évvel korábban pedig tizenegyszeres.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában