BESENYSZÖG

2019.11.25. 14:00

Kisfilmmel és rendhagyó kiállítással emlékeztek meg a város szülöttjéről

Rendhagyó módon ünnepelték Chiovini Ferenc Munkácsy-díjas festőművész születésének százhuszadik évfordulóját a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtárban.

P. Pusztai Nóra

Ficsórné Lévai Éva vezetésével a hatodikosok rövidfilmben mutatták be a művész életét, könnyeket csalva a nézők szemébe. Az életút felelevenítése mellett a köszöntőjében Balogh Zoltán polgármester kiemelte, annak a településnek nincs jövője, ami a múltjára alapozva nem erősíti meg a jelenét. Az elmúlt évtizedekben felkutatták a Besenyszögről elszármazottakat, akikre büszkék lehetnek, akiket példaként állíthatnak a helyiek elé annak érdekében, hogy településük több évtized múlva is létezzen.

– A százhúsz éve született kisfiúcska a településünk hírét vitte a művészvilág köreibe – mondta a festőről Munkácsi György címzetes főjegyző, aki részletezte, hogy az alföldi táj éltette a művészt, témáit a hétköznapi életből merítette. Chiovini Ferenc művészete az elmúlt időszakban Besenyszög kultúrájává vált. Élete során a művésztelep alapítóival és későbbi generációival is alkotott együtt.

Az ünnepségen Csiszár Róbert, a Damjanich János Múzeum művészettörténésze bemutatta kutatását, mely során a festő freskóit vizsgálta a szolnoki Szentlélek templomban, hiszen kiemelkedő alkotásáról van szó, amely teológiai, építészeti és művészeti egység szerves alkotása, megjelenítve a legfontosabb tanításokat.

Molnár Melinda, a Vehiculum-ház vezetője nyá­ron találkozott a Kinizsi Szövetséggel, ennek mintájára Chiovini Ferenc emlékének ápolását célul kitűző intézmények tegnap aláírásukkal is szentesítették a köztük lévő szövetséget. A sorok között ült Chiovini Márta, a festő lánya, aki vállalta a szövetség fővédnökségét.

– A társulás egymás támogatását jelenti, mindegyik úgy fogan, hogy egy ember is képes jót tenni, de ha összefognak, a jó megsokszorozódik. Ebben az esetben a szellemi örökség birtokának megőrzése a cél, a festő munkássága által mindannyian gyarapodhatunk – hangsúlyozta dr. Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke.

Az emléknapon Chiovini Ferenc nagyközönség előtt eddig ismeretlen alkotásaiból nyílt alkalmi kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában