Jászkunság

2019.11.29. 07:00

Megyénk általános és középiskoláiban is bevált az E-napló

Az iskolákban évtizedekig az ellenőrző jelentette a kapcsolatot a tanár és szülő között. Minden jegyet, figyelmeztetést és dicséretet tartalmazott, amely a nebulók iskolai teljesítményét érintette. Manapság azonban a digitális felületetek egyre nagyobb térnyerése nyomán megszületett az üzenő füzetek új generációja is. Ez a tudásbázis hatékony segítséget nyújt az iskolai mindennapok és a tanulmányok nyomon követésében. Bár tény, hogy az adminisztrációival kapcsolatos feladatok oroszlánrésze a pedagógusokra hárul. 

Szabó Lilla Laura

Az egyik ilyen alkalmazás, a Kréta rendszere okostelefonról is elérhető - fotónk illusztráció

Fotó: Mészáros János

Ahogyan minden változást, ezt is időbe telt megszokni. A közösségi médiát és internetet aktívabban használók könnyebben birkóztak meg a felület kiismerésével és feltérképezésével. A fiatal, tiszaföldvári édesanya, Boros Márta is pozitívan értékelte a e-naplót.

– A kislányom szeptemberben kezdte az első osztályt az egyik helyi általános iskolában. Az oldal teljesen egyértelmű, könnyen megtalálok mindent, amit éppen keresek – mondta. Márta arról szintén beszélt, hogy papíralapon is kapnak tájékoztatást, de a lényegi információkat a rendszer tartalmazza. Az osztály számára az egyik szülő létrehozott egy csoportot is a népszerű közösségi oldalon. Ez szintén hasznos, gyakran egyeztetnek ott a fontos témákról.

A szolnoki Szabó Patrícia Renáta kisfia szintén alsós még. Az édesanya szintén pártolja az internetes felületet.

– Elégedett vagyok vele. Könnyen kezelhető, egyértelmű. Bár a gyerkőc most még kicsi. Később biztosan érdekesebb történéseket rögzítenek majd a felületen – mondta mosolyogva. Hozzátette, hogy a gyerekek szemszögéből talán kicsit szigorúnak tűnhet a rendszer.

– Így bizony nincs esély elhallgatni egy-egy rosszabb jegyet. Rögtön a szülők tudomására jut…

Az egyik ilyen alkalmazás, a Kréta rendszere okostelefonról is elérhető – fotónk illusztráció
Fotó: Mészáros János

A szolnoki Tóthné Fekete Jolán nyugdíjas és főállású nagymama. Unokái negyedik és hatodik osztályba járnak.

– Gyakran besegítek a lányoméknak a gyerekek körül. Olykor megnézem az internetes ellenőrzőt is, ám nekem nehéz volt megtanulni kezelni. Szeretek keresgélni a világhálón, ám ez kissé feladta a leckét. De most ilyen a világ. Haladni kell a korral, hát haladok én is – mesélte mosolyogva.

Szabó Zoltán szolnoki édesapa. Fia gimnáziumba jár, lánya általános iskolás. Kellemes csalódásként élték meg a netes üzenőt.

– Bevallom, tartottunk tőle, hogy majd bonyolult vagy nehéz lesz. De meglepően jónak találjuk. Én leginkább a gyerekek átlagát követem. A rendszer azt is alapul veszi a számításnál, hogy melyik jegyet mire kapták, hiszen más a témazáró vagy egy röpdolgozat súlya – részletezte. Zoltán kiemelte, hogy a szülői igazolás kezelését szintén nagyon kedveli a felületen.

– Elég ott jelölnöm, nem kell külön, papíralapon, írásban elküldenem a gyerekekkel.

Elsősorban a tájékoztatást segíti

Az e-naplóban tantárgyanként és átlagolva is nyomon követhetők a diákok eredményei. A szülők havi bontásban szintén megtekinthetik ezeket – ez azonban a rendszer precíz, naprakész vezetését követeli a pedagógusoktól. Az iskolai események és kirándulások részleteit is feltöltik, így érdemes alaposan tanulmányozni.

Balog Zsolt, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója szerint hasznos, hogy a szülők mindent megtalálhatnak egy helyen. Sőt! Jelezni szükséges, ha beléptek és ellenőrizték a tanuló felületét.

– Az édesanyák és édesapák „láttamozással” igazolják, ha megtekintették a gyermekek eredményeit. Ez számunkra is fontos visszajelzés. Azt tapasztaljuk, hogy általánosságban jól kezelik, tudnak az iskolai történésekről. A mi szemszögünkből nézve egyebek mellett a statisztikák azonnali lekérése nagy segítség.

A témával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában