videóval

2019.11.13. 14:00

Robotok vágták át a szalagot a szolnoki alkotóműhely megnyitóján

Rendhagyó módon robotok vágták át a nemzeti színű szalagot kedden a Digitális Közösségi Alkotóműhely megnyitóján.

P. Pusztai Nóra

Különféle eszközökkel ismerkedhettek meg a diákok

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Elektronika, 3D-nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC, fa- és fémmegmunkálás. Egy helyen valósulhat meg a szakmák összekapcsolása. A Szolnoki Szakképzési Centrum álmodta meg ezt a különleges műhelyt – hangzott el az ünnepségen. A három éve tartó pályázat fókuszában a korai iskolaelhagyás áll, az ötszáznegyvenkilencmillió forintból megvalósuló projekt célja a tanulók alapkészségeinek fejlesztése, a lemorzsolódás csökkentése, valamint iskolai teljesítményük növelése.

Hat tagintézményben tanulókörök alakultak, nyári táborok, sportrendezvények és tanácsadások is a program részét képezik.

– A közösségépítés és az élménypedagógia mellett a jászberényi és szolnoki digitális műhely eszközeinek beszerzésére több mint kétszázmillió forintot fordítottunk – mondta Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellára, aki kiemelte, hogy a DKA egy speciális oktatási tér, ami helyet ad saját motivációból eredő kísérletezésre, valamint az egyedi, gyors prototipizálásra.

Különféle eszközökkel ismerkedhettek meg a diákok
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

A centrum jelenlegi és jövőbeni diákjai hagyományos, illetve digitális eszközök segítségével saját élményeiken keresztül tapasztalhatják meg a különféle szakmák szépségeit, így nemcsak a tehetséggondozás és szakképzés, hanem a pályaorientáció műhelye is a Baross utcán átadott komplexum.

Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke beszédében utalt rá, hogy az országban már működő hasonló műhelyek vezetői pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek.

– A fiatalok testközelből, interaktív módon találkozhatnak olyan tevékenységekkel, amelyekről egyébként csak hallhatnak. Itt ki is próbálhatják azokat, nemcsak a tevékenységet, hanem saját magukat is, ami a pályaorientációban segít. A modern kor technológiájával a szakképzést is közelebb lehet hozni. Az ide látogatók egyebek mellett megismerhetik a robotikát vagy a számítógép vezérelte, anyagtakarékos hegesztést – mondta az elnök.

A fiatalok célt, jövőképet és piacképes szaktudást szerezhetnek, a digitális technológiák alkalmazásával, a különböző technikák kombinálásával minden gyermek magától alkothat a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben, melynek nyitvatartásáról a szakképzési centrumban tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában