Vélemény

2019.12.04. 07:00

A lakáskereskedés már az ősember barlangja óta létezik

Ha kimondjuk ezt a szót, hogy ingatlan, szűkebb értelemben lakás, akkor valójában egyszerre két dologról beszélünk.

Szathmáry István

Az első az otthont jelenti, amihez a magyar ember általában nagyon ragaszkodik. A másik értelmezés szerint az ingatlan érték, kereskedelmi ügylet tárgya, s csak utána biztonságot nyújtó élettér.

Nálunk nincs akkora vonzereje a bérelt lakásnak, mint más kultúrákban. Aki csak teheti, igyekszik saját tulajdonú fedelet maga fölött tudni. Természetesen ez a megállapítás elsősorban azokra vonatkozik, akik megengedhetik maguknak ezt a sajnos néha luxusnak számító körülményt.

Az ingatlanpiac, a lakásokkal való kereskedés, önmagában nem az ördögtől való. Egyike azoknak az üzleti tevékenységeknek, melyek nélkül nem működne a gazdaság. Talán az ősember barlangja óta létezik és létezni fog a jövőben is. Mióta a pénzt kitalálták, az otthonnak is ára van, bár széles határok között mozog. Volt idő, amikor például megyénkben egy cifraszűr többe került egy szerényebb háznál, de ma nem ez jellemző.

A piac hatására időnként csillagok közé szöknek az árak, de nyugodtabb időszakokban sem beszélhetünk az otthonteremtés könnyű voltáról. Sajnos így mindennapjaink biztonságát, a családalapítás és gyermekvállalás révén pedig jövőnket is befolyásolják a valóságtól elszakadó ingatlanárak. Pusztán reménykedhetünk abban, hogy végül az emberi tényező lesz a meghatározó eleme ennek a problémának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában