Jászkunság

2019.12.07. 19:00

Csokimikulásokat ellenőrzött a hivatal

A polcokon finomabbnál finomabb édességek sorakoznak. A bőség zavarában szinte már dönteni is nehéz. Számtalan árú és formájú csokimikulás közül választhatunk idén is.

P. Pusztai Nóra

Jász-Nagykun Szolnok megyében a kínálat minőségét fogyasztóvédelmi laboratóriumban vizsgálták. A kormányhivatal tájékoztatása szerint a huszonkét gyártó mindegyik terméke megfelelt az előírásoknak.

A pár száztól akár a több ezer forintosig választhatunk a polcokon felsorakoztatott mikulások közül.

– Korábban a nagyobb termékek fogytak leginkább, de azok zömmel tejmasszából voltak, idén már nem is árusítunk ilyeneket. A vásárlóknak is fontos, hogy megfelelő minőségű termékre adják ki a pénzüket. A tapasztalatok szerint idén kevesebbet vásárolnak, ügyelve a cukor káros hatásaira – mondta a szolnoki vásárcsarnokban árusító Zakar Marcsi.

– Az elmúlt hetekben Jász-Nagykun-Szolnok megyében is mintát vettek a csokimikulásokból – tájékoztatta hírportálunkat a megyei kormányhivatal. – Az ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra, annak összetételére vonatkozó előírásait. Ezek alapján a terméknek kakaót, cukrot és tejszármazékot megfelelő arányban kell tartalmaznia.

– Országosan huszonkét csokimikulás-minta került a fogyasztóvédelmi élelmiszerlaborokba. A vizsgálatok eredménye szerint mindegyik termék megfelelt az előírásoknak. A szakemberek a mérések során figyeltek a feltüntetett zsír- és cukortartalomra, valamint a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségére is. A csomagolás információi minden esetben megfelelőek voltak – részletezte a hivatal.

Az ajánlások szerint, ha jó minőségű terméket szeretnénk választani, akkor ügyelni kell, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figura mellett dönteni.

A mintavételek sora nem zárult le, a karácsony és a szilveszter közeledtével a virslik és likőrök kerülnek górcső alá. Az előző évekhez hasonlóan idén is nemcsak megyei, hanem országos szinten vizsgálják a termékeket. A fogyasztóvédelmi osztály minden évben kiszűri a nem megfelelő minőségű élelmiszereket, de még a veszélyt hordozó fényfüzéreket és egyéb villamossági dekorációs termékeket is.

Javulnak az eredmények

A kormányhivatal tapasztalatai szerint az ismétlődő fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknek köszönhetően évről évre javulnak az eredmények. Az év végi vizsgálatsorozat és a folyamatos fogyasztóvédelmi jelenlét hozzájárul a nyugodt és biztonságos ünnepi készülődéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában