Mezőtúr/Róma

2019.12.10. 14:00

Fődíjat nyert a kisfilm, Bán Zsófia is részt vállalt benne

Fődíjat nyert a Tekintetek című kisfilm Rómában, a Mirabile Dictu Nemzetközi Katolikus Filmfesztiválon. Az alkotás azért is különleges, mert a főszereplő sebeit és hegeit a mezőtúri fiatal lány, Bán Zsófia készítette. Különleges hobbija kapcsán korábban már olvashattak róla. Ez az első olyan elismerés, melyet olyan film kapott, amelyben ő is közreműködött, mint maszkmester.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Kelemen Ádám

A forgatás helyszíne Szentendre volt, a művet Balogh Ernő Zoltán rendezte. A történet egy helyi plébános életének nehézségeit dolgozza fel. A karaktert Jászberényi Gábor alakította, számára készített élethű sebeket a túri lány.

– Örömmel tölt el és egyben erős visszaigazolás, hogy jó az, amit csinálok! Összesen végül ezerhatszáz műből választották ki a filmet a legjobb kisfilm kategóriájában – mondta az ifjú maszkmester. A „vatikáni Oscarként” is emlegetett elismerés igen rangos szakmai díjnak számít. Zsófia elmondta, először arról kapott hívást, hogy bejutottak a legjobb három közé.

Fotó: Kelemen Ádám

– Egy amerikai és egy olasz filmmel versenyeztünk a legjobbnak járó díjért. Az átadó rendezvényre a rendező és a szentendrei plébános, Blanckestein György utazott ki november végén. Ám itthon mi is nagyon izgultunk az eredményhirdetés miatt – idézte fel a meghatározó pillanatokat.

– Hamarosan jött is a hír, hogy sikerült, elsők lettünk. Elmondhatatlan érzés egy ilyen siker részesének lenni! Ernő külön is gratulált nekem, hiszen a jelenetek és képek hitelességének alapját az én munkám adta. Remek érzés megtapasztalni azt, hogy mennyi ember együttes munkája szükséges egy ilyen alkotás létrehozásához.

Fotó: Kelemen Ádám

Zsófiát a szervezők közül is megkeresték néhányan. Bár jelenleg az ELTE gyógypedagógiai karán tanul, a filmes siker minden bizonnyal hatással lesz jövőbeli „műsebes” terveire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában