Jászkunság

2019.12.04. 20:00

Sokan havira cserélik a heti útdíjmatricát

Több mint négy és fél millió e-matrica talált gazdára idén nyáron országos szinten, ami jóval több, mint tavaly.

Czakó Nóra

A megyebeli autósok a tavalyihoz képest több e-matricát vettek idén nyáron

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Megyénkben csekély mértékben ugyan, de szintén emelkedett az eladott vignetták száma. Idén nyáron szűkebb hazánkban a havi e-matricából több, a hetiből viszont kevesebb fogyott, mint tavaly. A havi motoros vignetta népszerűsége azonban jelentős mértékben nőtt.

Idén nyáron országosan 4,6 millió e-matrica talált gazdára: júniusban 1,2 millió, júliusban több mint 1,6, augusztusban pedig közel 1,7 milliót vásároltak az emberek.

Megkeresésünkre a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. pr- és kommunikációs osztálya közölte, hogy megyénkben az e-matrica-rendszerben (HD) nincs díjköteles útszakasz (autópálya), ennek megfelelően szűkebb hazánkra érvényes megyei e-matrica sincs.

Az e-útdíj rendszerben (UD) a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek számára viszont a 45-ös, 44-es, 31-es, 33-as, 32-es, 442-es, 46-os, 4-es és 34-es számú utak Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszai díjkötelesek. Ezek hossza szűkebb hazánkban összesen 32,8 kilométer.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től megtudtuk, hogy az idei év nyári hónapjaiban összesen 14 379 e-matrica kelt el a megyei értékesítőhelyeken, amelyből júniusban 4066, júliusban 5035, augusztusban pedig 5278 darab fogyott. Ez alig több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Akkor ugyanis 14 285 e-matrica talált gazdára, júniusban 3944, júliusban 5264, augusztusban pedig 5077 darab.

– Összevetve a tavalyi és idei nyári hónapokat a legnagyobb mértékű változás, átcsoportosulás a havi és a heti vignetták esetében történt, míg a haviból 412-vel több, a hetiből pedig 428-cal kevesebb fogyott. Ennek oka vélhetően az, hogy az autósok egyre többször és egyre többet utaznak, és egyre tudatosabban, egyre hosszabb távra terveznek az utazásaik során, és ennek megfelelően a heti helyett inkább havi e-matricát vásárolnak – tájékoztatta hírportálunkat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Ennek ellenére a nyáron értékesített e-matricákból a legtöbb esetben heti (10 napos) érvényességi idejű vignettát vásároltak a megyei autósok. A 10 738 darabból a legtöbb augusztusban kelt el, több mint négyezer.

További változás volt idén nyáron a megyei értékesítőhelyeken eladott e-matricák tekintetében, hogy a tavaly májusban bevezetett havi motoros vignetta népszerűsége jelentős mértékben nőtt. Az értékesítése megkétszereződött az idei nyári hónapokban (55 darab) a tavalyi év ugyanezen időszakában eladott havi motoros vignettákhoz (28 darab) képest.

Megyénkben idén júniusban 333, júliusban 334, augusztusban pedig 464 esetben vásároltak külföldi rendszámú autóra e-matricát. Ez a három hónapban összesen 1131 darab vignettát takar.

A szűkebb hazánkban idén nyáron értékesített e-matricákból a legtöbbet, összesen 12 537 darabot, D1 díjkategóriájú járműre váltották az autósok. Ez a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, maximum hét személy szállítására alkalmas személygépkocsit és annak pótkocsiját jelenti. (Motorkerékpárra ugyancsak D1 kategóriának megfelelő árakon vásárolhatják meg az éves országos és éves megyei e-matricákat.)

Mint megtudtuk, a megyénkben eladott matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szolnoki ügyfélszolgálatán, valamint a megyében lévő viszonteladó partnereiknél keltek el. A társaság azonban szeretné felhívni a figyelmet az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalra, amely az egyetlen olyan elektronikus felület, ahol csak a matrica árát kell megfizetni a vásárláskor. Máshol a felszámolt kényelmi, illetve tranzakciós díj több száz, esetenként akár több ezer forintra is rúghat.

A megyei e-vignetták közül magasan a Pest megyére érvényes fogyott a legjobban országos szinten a nyári hónapokban, hiszen a 194 325 darab értékesített megyei e-matrica majdnem fele, 89 466 darab volt Pest megyei.

A szűkebb hazánkban élők is Pest felé autóznak leginkább, ugyanis 2019-ben és 2018-ban is a Pest megyére érvényes vignettát vásárolták a legtöbben. Míg idén a három nyári hónapban 826, addig a tavalyi év ugyanezen időszakában 743 darabot. Az összes eladott megyei matricának ez 2019-ben a 78 százalékát, 2018-ban pedig a 76,5 százalékát tette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában