JÁSZAPÁTI

2020.01.29. 11:30

A Jászapáti Városi Vegyeskar kapta idén a kulturális díjat

Jászapátin már hagyomány, hogy a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adják át a Pájer Antal díjat azoknak, akik a kulturális, közösségi élet területén kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű tevékenységet végeznek a városban.

Illés Anita

A Jászapáti Városi Vegyeskar kapta idén a Pájer Antal díjat

Fotó: Illés Anita

Az elismerést ebben az évben a Jászapáti Városi Vegyeskarnak adományozta az önkormányzat. A díjat Farkas Ferenc, polgármester adta át a vegyeskarnak január 25-én a kultúra napi rendezvényen a Pájer Antal Művelődési Házban.

A harmincegy éve alakult vegyeskar életében a zene, az éneklés szeretete nem halványult el az évek során, hiszen ma is nagy lelkesedéssel teszik szebbé mások életét. Az eseményen Bukor Irén, a Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója méltatta a dalos csoportot.

Jelmondatukat Kodály Zoltántól kölcsönözték: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklő másokét is”. Felidézte a közösség történetét: elődje a szövetkezeti kórus volt, Árki Kornél karnagy vezetésével 1988-tól 1995-ig női karként működtek, majd Vajdáné Sajó Ágota vegyes kórussá szervezte a dalos csoportot. A bővülő létszámú és szélesedő repertoárú vegyeskar nem csak a térségben épített ki kapcsolatokat, hanem testvértelepülési közösségekkel is. Így jutottak el az elmúlt évtizedekben többek között Ausztriába, Franciaországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Erdélybe és Olaszországba is.

A Jászapáti Városi Vegyeskar kapta idén a Pájer Antal díjat
Fotó: Illés Anita

A méltatásból azt is megtudtuk, hogy az 1997-ben, 2010-ben és 2014-ben megrendezett Éneklő Magyarország elnevezésű országos kórusminősítő rendezvényeken arany minősítést szereztek. Rendszeresen fellépnek városi és térségi kulturális eseményeken, ünnepségeken és szívesen vendégül látják a baráti közösségeket.

A vegyeskar vezetését 2002-ben Dr. Réz Lóránt, orgonaművész vette át. Kitartó, lelkes munkájának köszönhetően szélesedett a kórus kapcsolata, további sikereket értek el. Évente mintegy tíz-tizenkét fellépésen vesznek részt, amely komoly heti rendszerességű felkészülést jelent. 2019. szeptemberétől Nagy Tamás, jászszentandrási kántor vezeti a kórust. A méltatás és díjátadás után a vegyeskar repertoárjából hallhatott kórusműveket a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában