Mezőhék

2020.01.23. 07:00

A Kövér család kápolnája volt a kiindulási pontjuk

Nagy jelentősége van a településen álló régi kápolnának. A helyiek értékként kezelik az örmény származású Kövér család sírboltját.

Szabó Lilla Laura

Fórizs Ágnes Karolina mutatja a település címerét

Fotó: Kiss János

– Egy kisebb múzeumot rendeztünk be az épületben 2017-ben. A település számára sokat jelent az emlékmű, ezért a jövőben szeretnénk még inkább vigyázni rá – mondta Fórizs Ágnes Karolina, a község polgármestere. A Kövér család sírboltja feletti címer adta egyébként az alapját a község saját címerének is. Különleges elemként pedig a pávát választották, még 2006-ban.

Fórizs Ágnes Karolina mutatja a település címerét
Fotó: Kiss János

– Pompás, színes és ritka. Olyan sokféle szimbolikus jelentése van, de ezek közül az egyik a minden irányba való nyitottság. Szeretnénk, ha ez a szellemiség később még inkább megnyilvánulhatna Mezőhék rendezvényein keresztül is – mondta. Hiszen tervek és ötletek vannak, csak az idő és a források szűkösek. Pedig a kis település nagy érdeklődésnek örvend.

– 2017-ben felkeresett minket az erdélyi Magyar–Örmény Egyesület, és meghívást kaptunk Gyergyószentmiklósra. Egy környékbeli történész elkezdte kutatni a Kövér családot. Az anyagok az internetre is felkerültek, így találtak ránk. Nagyszerű vendéglátásban volt részünk! Bízom benne, hogy hamarosan viszonozni tudjuk a szívélyes fogadtatást – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában