Jászkunság

2020.01.17. 14:00

A legtöbben angolból tesznek nyelvvizsgát

Országos felmérések szerint tavaly kevesebben jelentkeztek nyelvvizsgára, mint az azt megelőző esztendőben.

Munkatársainktól

Megyénkben is az angol a legnépszerűbb nyelv, a második helyen a német áll

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

De vajon térségünkben is csökkent a népszerűsége a nyelvi próbatételnek?

– A központ fenntartásában három intézményben zajlik két tanítási nyelvű oktatás. Így a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, a Szolnoki II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, valamint a Varga Katalin Gimnáziumban – tájékoztatta hírportálunkat Szutorisz-Szügyi Csongor. A Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója közölte, az általuk fenntartott intézményekben a 2019. október 1-jei hivatalos statisztika alapján 8029 diák tanul angolul, 3110 diák németül, 278 diák franciául, 168 oroszul és 56 spanyolul.

– A Varga Katalin Gimnáziumban törekszünk arra, hogy a nyelvoktatás magas színvonalú legyen, azaz a tanulók elsősorban a tanítási órákon szerezzék meg a B2 nyelvtudást, a magyar–angol két tanítási nyelvű programban pedig a C1 nyelvtudást – vette át a szót a szolnoki iskola igazgatója. Molnár László hangsúlyozta, a tanórai tanulást egészítik ki azok a külföldi programok, amelyeken a tanulók továbbfejlesztik nyelvtudásukat. Az Oktatási Hivatal bázisiskolájaként a Varga Katalin Gimnázium ad helyet a Pedagógiai Oktatási Központ illetőségi területén az angol, német és francia nyelvi megyei verseny döntőjének. Az intézményben angol, német, francia és orosz nyelvet oktatnak.

A Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Középiskola és Kollégium Pannon nyelvvizsgahelyként lehetőséget biztosít a vizsgabizonyítvány megszerzésére. Mészárosné Drizner Rita igazgató az intézményükben lebonyolított vizsgákkal kapcsolatban elmondta, tanáraik tapasztalata alapján a nyelvvizsga iránt érdeklődők és jelentkezők száma az elmúlt időszakban növekedett. Legtöbben angolból vállalják a megméretést. A jelentkezőknek pedig általában a szóbeli rész a könnyebb.

– Gimnáziumunkban a nyelvtanulásnak hosszú évtizedekre visszanyúló, komoly hagyományai vannak. Ezen hagyományok folytatásaként tekinthetünk arra a folyamatra is, melynek eredményeként 2017. november 14-től országos szinten is az egyik legismertebb nyelvvizsgaközpont akkreditált vizsgahelyszíne lett az iskola – mutatott rá Tóth Barna, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium igazgatója.

Mint mondta, valamennyi vizsgahely igazodik az éves vizsganaptárhoz, önállóan döntve arról, mely vizsgaidőszakban melyik nyelvből és szinten tartson vizsgát. A vizsgahelystátusz azt jelenti, hogy a nyelvvizsgával kapcsolatos ügyintézés az intézményben folyik, és a vizsgaközponttal megegyező időpontban a nyelvvizsgát is ott bonyolítják le. Jellemzően középfokú vizsgák letételére van lehetőség írásban és szóban.

– Német nyelvből három, angol nyelvből öt kollégának (a 8 főből 5 saját tanár, 3 fő külső munkatárs) van jogosultsága szóban vizsgáztatni ezen a vizsgahelyen. Évente hat vizsgaidőszakot biztosítunk az érdeklődők számára, akik rendszerint élnek is ezekkel a lehetőségekkel. A vizsgázók száma növekvő tendenciát mutat. A 2019-es esztendőben a hat alkalmon összesen 64 fő vizsgázott angol, 8 pedig német nyelvből, átlagosan 71 százalékos sikerességi mutatóval. A jelentkezők között nagy arányban vannak az iskola jelenlegi vagy volt diákjai. Emellett minden jel arra mutat, hogy emelkedik azon tanulók száma, akik az érettségivel együtt legalább középfokú nyelvvizsga-bizonyítvány birtokában hagyják el az intézményt… – tudtuk meg.

Számos lehetőséget ismertetnek a diákokkal

– Intézményünkben német és angol nyelvi képzés zajlik. Azok közül, akik emelt óraszámban tanulják az idegen nyelveket, többen már a tizenegyedik évfolyamban sikeresen vizsgáznak – taglalta Beke Lászlóné, a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium intézményvezető-helyettese. Hozzáfűzte, az iskolai nyelvoktatás megteremti az alapokat, a nyelvi osztályokból nagyobb számban tudnak vizsgázni. A többi esetben az alapórán kívül heti kétórás fakultációt biztosítanak, mellyel az emelt érettségire, illetve többnyire a középfokú (B2) általános nyelvvizsgára is felkészülhetnek.

– A tanulók maguk választanak különböző vizsgák közül az alapján, hogy a felkészültségükhöz mely feladattípusok állnak a legközelebb. Három-négy lehetőséget azért be szoktunk mutatni nekik. A választást a vizsgahelyszín is meghatározza, a korábban kedvelt Pannon szolnoki nyelvvizsgaközpontjának megszűnése után Kecskemétre kellene utazni, melyet kevesen vállalnak – hangsúlyozta az intézményvezető, aki kifejtette, az Euroexam tűnik a legnépszerűbbnek, de az Origó és a BME nyelvvizsgáját is szívesen választják a jelentkezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában