galériával

2020.01.19. 07:00

Kézen tartott madarak is várták a látogatókat a berényi Sasnapon

Vezetett madármegfigyelő túrák, ismeretterjesztő előadások, kézen tartott madarak várták a látogatókat szombaton a jászsági Sasközpontban, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal közösen immár hatodik alkalommal szervezte meg a Sasnapot.

Illés Anita

A program az országos sasszinkronhoz, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálásához kapcsolódott. Ottjártunkkor, a kora délelőtti órákban az első csoporttal már elindult az első 6,7 kilométeres vezetett madármegfigyelő túra. Majd később a második csoport tagjai is útra keltek.

A madármegfigyelők a Jászság természeti értékeit bemutató tanösvényen mentek végig, ahol nem csak a sasokkal, hanem más ragadozókkal is találkozhattak. A Jászság országosan az egyik legjobb parlagi sas-állományos terület. A Sasnap ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendett, sokan ellátogattak a programra.

A Sasközpont munkatársainak egyik fő feladata a madármentés mellett az, hogy felhívják a figyelmet a fajvédelemre. A rendezvényen a szakemberek ezúttal is hasznos információkat osztottak meg az érdeklődőkkel. Előadásában Dr. Horváth Márton, a MME Fajmegőrzési Osztályának vezetője általánosságban beszélt a sasokról. Prezentációja a gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt szólt.

– Mitől hívunk egy madarat sasnak? – tette fel a kérdést. – Nagyobb a teste – válaszolt egy kislány. Majd az előadáson résztvevő gyerekek sorolták azokat a jellemzőket, amelyek sassá tesznek egy madarat: görbe a csőre, karmos a lába, húst eszik és aktívan vadászik. A szakember ismertette többek között a ragadozómadarak rokonsági viszonyait, részletezte a hazai sasfajokat.

Juhász Tibor, a Sasközpont vezetőjének előadása az év madarának választott erdei fülesbagolyról szólt, amit a központ fülesbagoly lakójával szemléltetett.

Magyarországon védett, a faj hazai állománya jelenleg nem veszélyeztetett, de folyamatos odafigyelést igényel. A lakosságnak is fontos szerepe és számos lehetősége van a faj védelmében. Így a madárbarátok például bagolyetető egérvárak létesítésével, a telelő erdei fülesbagoly csapatok felmérésével, az áramütött madarak bejelentésével sokat segíthetnek. Emberkövető viselkedése miatt az elektromos szabadvezeték-hálózaton az áramütés, autók és vonatok általi elütés számos madár pusztulását okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában