Galériával

2020.01.30. 14:00

Ma már ritka mesterséget űz a szolnoki Válik János

Mindent megélez, ami nyír, szúr és vág, mondja magáról a 76 éves mester, Válik János. Legyen az olló, kés, húsdaráló, hajvágó, fűnyíró vagy metszőolló.

Munkatársunktól

Válik János a megyeszékhely egyetlen köszörűse. A 78 éves mester mindent megélez ami nyír, szúr vagy éppen vág.

A családjukban a legtöbb férfi ezt a mesterséget űzte több generáción keresztül, természetes volt számára, hogy ő is ezt folytatja. Mivel a nagybátyja is Szolnokon dolgozott és nem lehettek egymásnak konkurensei, ezért kitanulta a karosszérialakatos szakmát, és szakoktató volt az egykori 605-ösben. Azután 1987-ben átvette a köszörűsüzletet, ami akkor még a volt mentőállomás mellett üzemelt, majd onnan költözött mostani helyére, a Baross útra.

Két fia közül az egyik viszi majd tovább ezt a ritka szakmát, ha egyszer visszavonul. Közel hatvan éve dolgozik és még nem volt betegállományban. Naponta kinyitja műhelyét és várja a hozzá betérőket. A nyugdíjas köszörűs azt vallja magáról, hogy ő nem vállalkozó, hanem a szakmáját szerető, dolgos ember. Képeink egy dolgos munkanapjának pillanatait örökítették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában