JÁSZAPÁTI

2020.01.18. 15:30

Régóta félkész állapotban, elhagyottan áll az imaház

Három évvel ezelőtt kezdték el építeni a református imaházat Jászapátin, a Damjanich úton. Az épület alapja elkészült, fagerendákból falat emeltek, a tetőszerkezet kialakításához is nekiláttak.

Illés Anita

Fotó: Illés Anita

A munkálatok azonban egy idő után leálltak. Az ingatlan jelenlegi állapota sokkal inkább hasonlít egy régi, romos, elhagyatott házhoz, mint épülő imaházhoz. A helyi református közösség reméli, hogy be tudják fejezni az építkezést. A városban a 2011-es népszámlálási adatok szerint kis létszámú református közösség él. Akkor mindösszesen kétszázegy fő vallotta magát református felekezethez tartozónak, közülük azonban csak körülbelül huszonhárom hívő tartja fenn, élteti a közösséget.

A városban működő csoport a jászkiséri református gyülekezet szórványához tartozik. Somodi Lajos lelkipásztor érdeklődésünkre elmondta, hogy három évvel ezelőtt a Délpesti Református Egyházmegye támogatásával kezdték el felépíteni a kis imaházat a Damjanich úton. Olyan imaházat terveztek, ami a kis közösség minimális szükségletét kielégíti.

A Damjanich úton kezdték el építeni a református imaházat, ami jelenleg egy régi, romos épületre hasonlít leginkább – ráadásul az építőanyagokra a tolvajok is szemet vetettek
Fotó: Illés Anita

– Az építési hatóságtól megkaptuk az engedélyt az épület felhúzására. Szerződést kötöttünk a kivitelezővel, aki utána többször jelezte, az egyösszegű vállalás részéről nem teljesíthető, ezért félbehagyta az építkezést. Az ügy aztán bíróságra került. Az elsőfokú bírósági határozat szerint több mint hatmillió forint túlfizetésünk volt, amit vissza kellett volna térítenie a kivitelezőnek, aki a döntés ellen fellebbezett. Jelenleg másodfokon van az ügy – részletezte Somodi Lajos.

A lelkipásztor hozzátette: mindeközben az egyházmegye elnöksége jelezte, hogy amennyiben új árajánlattal sikerül másik kivitelezőt találniuk, akkor némi anyagi támogatást tudnának biztosítani az imaház befejezéséhez. A munkálatok folytatása nagyon időszerű lenne, mivel a készülő épületet a tolvajkezek sem kímélik. Többször előfordult, hogy az ingatlanról cserepeket, fagerendákat tulajdonítottak el. Ugyanakkor az időjárás vasfoga is nyomot hagy a félkész épületen.

Fotó: Illés Anita

– Jelenleg abban a fázisban vagyunk, hogy egyrészt a másodfokú bírósági határozatra várunk, másrészt pedig keressük a folytatásra a kivitelezőt. Természetesen hitünket, reménységünket tápláljuk azzal, hogy aki engedte, hogy elkezdjük az építkezést, az segít befejezni is. Ezért imádkozunk – tette hozzá a lelkész.

Megtudtuk: korábban a József Attila úton volt a gyülekezet imaháza, ám azt eladták az önkormányzatnak. Az épület szakrális jellege megszűnt, egy szertartás keretében kivonták a használat alól. A gyülekezet méltányolja, hogy istentiszteleteiket három éve minden vasárnap a régi imaházban tarthatják meg, amit az önkormányzat térítésmentesen bocsát rendelkezésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában