Jászkunság

2020.01.29. 14:00

Segítenek boldogulni az internet világában

A digitális készülékek egyre inkább megjelennek a mindennapokban. Ameddig a legfiatalabb generáció számára teljesen természetes ezek használata, addig az idősebbek közül sokan még mostanában fedezik fel az okoseszközöket.

Ma már egyáltalán nem szokatlan, ha valaki idősebb korban vág bele a számítógép megismerésébe

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A tanulást pedig egyre több tanfolyam segíti, mely népszerű a nyugdíjas korosztály körében. Főként a kisebb településeken élők számára jelenthet sokat egy-egy ilyen lehetőség. A gyerekek kirepülnek, és távol, nem ritkán külföldön kezdenek saját életet. A család sok helyen internet, számítógép vagy okostelefon segítségével tartja a kapcsolatot. Akadnak olyanok, akiket a szerettei tanítanak meg a készülékek használatára, mások tanfolyamokon sajátítják el az alapvető tudnivalókat.

Nagy Györgyné Molnár Klára Kuncsorbán él. Mióta lánya Budapestre költözött, alaposan megtanulta az otthoni laptop használatát.

– Esténként videóhívásban beszélünk egymással. Ő mutatta meg nekem az alapokat, én meg szépen lassan magamtól jöttem rá sok mindenre. Van fiókom a közösségi oldalon, és szívesen keresgélek recepteket, gyógyteákat az interneten – mondta a hölgy. A nagyjából hatszáz fős településen egyébként korábban már megvalósult egy tanfolyam, akkor hatvanöt év felettiek számára tartottak órákat az országos Digitális Jólét Programnak köszönhetően. Hölgyek és urak egyaránt kíváncsiak voltak a számítógép és az internet vilá­gára.

– Eleinte az alapvető ismeretekre helyeztük a hangsúlyt. Sokszor öröm volt már az is, amikor az egérrel sikerült a kívánt helyekre kattintani. A kíváncsiság és kitartás szerencsére mindenkiben erősen munkálkodott, szépen fejlődtek – mondta Oros Krisztina, a helyi Integrált Szolgáltató Tér egyik főmunkatársa. Hozzátette, néhányan annyira lelkesek voltak, hogy később is folytatták a tanulást.

– Egy ötfős kis csoport az internet használatát szintén egészen jól elsajátította. Süteményrecepteket kerestek, és a település honlapját böngészték – sorolta Krisztina.

Ma már egyáltalán nem szokatlan, ha valaki idősebb korban vág bele a számítógép megismerésébe
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A több mint háromszáz lelket számláló Mezőhéken néhány éve szintén szerveztek informatikai tanfolyamot az idősebb korosztálynak.

– Általában az esti órákban tartottuk a képzéseket. Tíz fő érdeklődőt fogadtunk, elsősorban a számítógép kezelését tanulták meg. Készültek e-mail-fiókok, a jelenlévők kipróbálhatták a digitális levélírást is, ami nagy élménynek számított – mondta Forrai Tímea közösségszervező.

– Az egyik hölgy nagyon izgalmasnak találta az internetben rejlő lehetőségeket, hosszasan böngészett például egy adás-vételi oldalt – tette hozzá.

Örményesen tavaly összesen tizennyolcan vettek részt azon a heti egynapos képzésen, melyen fiatalokat és idősebbeket egyaránt oktattak a digitális eszközök használatára a helyi művelődési házban.

– Nagy sikere volt ennek a programnak, főleg idősebbek vették igénybe a lehetőséget. Sokan ugyanis sajnos csak számítógép segítségével tudják tartani a kapcsolatot a gyerekekkel, unokákkal. Ezért az erre a célra kifejlesztett alkalmazásokra és a közösségi média használatára nagy hangsúlyt fektettünk az órák során. Volt olyan hetven és nyolcvan év közötti úr, aki azóta előszeretettel és profin használja a közösségi médiát – számolt be a tapasztalatokról Török Tamás, Örményes polgármestere.

Hozzátette, a nagy érdeklődés miatt idén is indítanak ilyen jellegű képzést, mert egy olyan kistelepülésnek, mint az ezer lakosú Örményes, mindenképpen fontos a felzárkózás ezen a téren is.

Országos program indult

A Digitális Jólét Program néhány éve indult hazánkban, célja, hogy a változó technikai világgal a lakosság és a vállalkozások is képesek legyenek lépést tartani. Jó néhány olyan tanfolyamot, programot és előadást biztosít, melyek minden korosztály számára lehetővé teszik a digitális világhoz kötődő legalapvetőbb tudás elsajátítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában