Jászberény

2020.01.29. 11:30

Szabadidős programokkal szólítják meg a fiatalokat

Kapcsolatépítés, sikeres pályázatok és a fiatalokat megszólító hasznos, tartalmas szabadidős programok megvalósítása jellemezte a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat és Ifjúsági Munkacsoport tavalyi tevékenységét – derült ki az ifjúságügyet képviselő testület tájékoztatójából.

Illés Anita

Fotó: Gémesi Balázs

A város demográfiai helyzete az elmúlt időszakban számos fórum témája volt. Ezeken felmerült többek között az a kérdés: hogyan lehet a Jászberényben született fiatalokat minél nagyobb számban helyben tartani, és ezzel is elősegíteni a város népességcsökkenésének lassítását. Ennek egyik útja, hogy különböző kezdeményezésekkel erősítik a fiatalok Jászberényhez való kötődését, és növelik a város fiatalokat megtartó erejét.

A Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat 2015-ben alakult meg a fiatalok összefogásának elősegítésére, érdekeik képviseletére. A város önkormányzatának Ifjúsági Munkacsoportja pedig 2018-ban kezdte el működését. Tevékenysége, céljai szorosan kapcsolódnak az Ifjúsági Önkormányzathoz, ezért számos területen együttműködnek egymással. Az elmúlt évben a kapcsolatépítés, sikeres pályázatok és a fiatalokat megszólító hasznos, tartalmas szabadidős programok megvalósítása jellemezte az Ifjúsági Önkormányzat munkáját.

Működésükről Bozóki Imre diákpolgármester tájékoztatta a város képviselő-testületét a január 22-i tanácskozáson, ahol a grémium elfogadta az erről szóló előterjesztést. A munkacsoport egyik fontos feladatának tűzte ki azt, hogy kapcsolatot alakítson ki helyi vagy külföldi ifjúsági szervezetekkel. Mint az a tájékoztatóból kiderült: tagcsoporti státuszt kezdeményeztek a települési ifjúsági önkormányzatok országos érdekképviseleti szervezeténél, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaságnál (GYIÖT). De felvették a kapcsolatot a Tempus Közalapítvánnyal is és a szervezeten keresztül az Ifjúsági Önkormányzat csatlakozott a SALTO-forrásközponthoz. Ez szakmai háttértámogatást, tanulási és képzési lehetőségek sorát kínálja a fiataloknak.

A diákpolgármester beszámolója rámutatott egyebek mellett arra, hogy a fiatalokat a szabadidő eltöltésen keresztül lehet a legkönnyebben megszólítani. Ennek érdekében számos hasznos és tartalmas programot valósítottak meg 2019-ben. Ezek között említett például tanulmányi versenyeket, ismeretterjesztő előadásokat, sportrendezvényeket és klubdélutánokat.

Támogatták a pályázatokat

Az Ifjúsági Munkacsoport tavaly októberben öt fiatalokat érintő pályázatot nyújtott be az Európai Szolidaritási Testülethez. A Tempus Közalapítvány mind az öt pályázatot sikeresnek értékelte, és a maximális támogatási összeget, tízmillió forintot ítélt meg a program megvalósítására – tudtuk meg a tájékoztatóból. A szerződés aláírását követően idén elindulnak az ifjúsági szolidaritási programok Jászberényben, melyek hozzájárulnak a fiatalok aktív társadalmi szerepvállalásához, a civil kezdeményezések erősödéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában