Szolnok

2020.01.24. 07:00

Telt házzal működnek a hajléktalanszállók

Már a figyelem is nagy segítség lehet, hiszen az éjszakai mínuszokban hamar kihűlhetnek a fedél nélkül élő emberek. A megyeszékhelyen ilyenkor megtelnek a szállók, de akinek szüksége van rá, annak tudnak szállást biztosítani a humán szolgáltató központ munkatársai.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ősz óta folyamatosan telt házzal működik a negyven férőhelyes nappali melegedő Szolnokon.

– Ezen a telephelyünkön olyan szolgáltatásokat biztosítunk a hajléktalan embereknek, melyeket nem csak a hidegebb időszakban vesznek, vehetnek igénybe, ilyenek például a tisztálkodási és a mosatási lehetőségek. Az elmúlt időszakban talán annyi változás történt, hogy valamivel hosszabb időt töltenek bent ügyfeleink a melegedőben, mint általában szoktak – válaszolta kérdésünkre Dabisné Zsoldos Mónika, a Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálat vezetője.

Az éjjeli menedékhely is hasonlóan zsúfolt, mind a huszonhét férőhely foglalt már, de ha szükséges, mindenkit el tudnak helyezni, aki kér szállást éjszakára.

– Minden év november 1-jétől következő év április végéig időszakos férőhelyeket alakítunk ki. Ez azt jelenti, hogy a Tószegi úti telephelyünkön, az éjjeli menedékhelyen nyolc, az átmeneti szállón hét plusz férőhelyen tudjuk elhelyezni azokat a hajléktalan embereket, akik éjszakai szállásukat nem tudják intézményen kívül, biztonságosan megoldani.

– Az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy a városunkban jelentkező igényeket ennyi férőhellyel ki lehet elégíteni. Természetesen ebben az időszakban igénybe veszik az intézményünkben kialakított szálláshelyeket olyan ügyfelek is, akik az év folyamán nem igényelték az ilyen típusú szolgáltatást. Köztük vannak olyanok, akik az év nagy részében munkájukért kaptak szálláslehetőséget, illetve olyanok is, akiknek a szállásukon, éjszakázó helyükön nem megoldható a fűtés – mondta a szakember.

A humán szolgáltató központ nappali melegedője és az átmeneti elhelyezést biztosító szolgáltatások ellátási területe a szolnoki kistérség, így a környékbeli településekről érkeznek, érkezhetnek ellátást igénylők.

A figyelem önmagában nagy segítség

A szolnoki Humán Szolgáltató Központ Hajléktalan-segítő Szolgálatának vezetője szerint a nagy hidegben a lakosság is tehet a fedél nélkül élőkért.

– A legnagyobb segítség az, ha figyelnek a fedél nélkül élőkre. Ha azt tapasztalják, hogy ezeknek az embereknek segítségre van szükségük, akkor jelezzenek szolgálatunknak, az utcai szociális munkásaink minden bejelentésre reagálnak. Folyamatosan figyelünk arra, hogy senki ne maradjon segítség és fedél nélkül az utcákon. Ennek érdekében minden hétköznap este tíz óráig területen vannak kollégáink. Az utcai szociális munkások munkaidején kívül a Periféria Egyesület diszpécserszolgálatát lehet hívni a 06-42/504-618 telefonszámon, ha valaki segítségre szoruló, hajléktalan emberrel találkozik – hangsúlyozta Dabisné Zsoldos Mónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában