Idegen nyelv

2020.02.05. 07:00

A külföldi nyelvtanuláshoz kapnak támogatást megyénk diákjai

Sok megyei diáknak nyújthat kiváló lehetőséget a Külföldi Nyelvtanulási Program.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Erre várhatóan ebben a hónapban pályázhatnak az érintettek, akik az adott országban bővíthetik majd nyelvi ismereteiket. A megye középiskoláiban máris nagy az érdeklődés a lehetőség iránt.

A 2019/2020-as tanévtől a 9. és 11. osztályos nappali tagozatos gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvoktatásban vehetnek részt a Nemzeti alaptanterv szerint tanulható első idegen nyelvek (angol, francia, német, kínai) célországaiban. Így elsősorban Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Máltán, Németországban és Kínában – számolt be honlapján a Tempus Közalapítvány.

A programmal kapcsolatban még novemberben közölte a kormány, hogy az állam állja az utazás, a nyelvi kurzus, az ellátás, a szállás és a transzfer költségeit, és zsebpénzt is biztosít a fiataloknak.

A megyei intézményekben tanuló diákok körében is sokan érdeklődnek a nyelvtanulási lehetőség iránt. Molnár László, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy az intézményből hat csoport fog pályázni (utazni) angol nyelvterületre, azaz Írországba, Skóciába és Angliába.

– Egy csoport Franciaországba utazik a Verseghy Ferenc Gimnáziumból érkezőkkel együtt, a Vargából nyolc diák két tanárral. Szintén egy csoport megy Ausztriába a Széchenyi István Gimnáziummal közösen, a Vargából tizenkét diák és egy tanár lesz a csoport tagja – részletezte az intézményvezető. Hozzátéve, lesz néhány egyéni pályázó is a 11. évfolyamról. A többség azonban a csoportos utazást részesíti előnyben.

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium is részt szeretne venni a külföldi nyelvtanulási pályázatban.

– A csoportos kiutazást négy kolléga kíséretével tervezzük – mondta Tóth Barna igazgató. A helyszín Máltán lenne idén augusztusban. – A külföldi nyelviskolától van már fogadó nyilatkozatunk, a felület februárban nyílik, akkor lehet pályázni. A jelentkező diákok száma erre a lehetőségre hetvenhárom fő. Eddig egy szülői értekezletet, tájékoztatót tartottunk az iskolában.

A pályázat előkészítése folyamatosan zajlik az iskolában, tudtuk meg.

A karcagi Szent­annai Sámuel Középiskola és Kollégiumban is felmérték, milyen arányban érdeklődnek a program iránt. A csoportosan megszervezett kiutazás lehetőségét választaná az érintett tanulók többsége.

– Egyéni szervezésű útra egyelőre nem tartott igényt senki. A Tempus Közalapítvány honlapján megjelenő információkat folyamatosan követjük. Felvettük a kapcsolatot egy németországi nyelvi központtal, a befogadó nyilatkozatunk kitöltése folyamatban van. Várjuk az internetes felület megnyitását, ahol a programra jelentkezhetünk – magyarázta a napokban dr. Kovácsné Zágoni-Szabó Csilla idegennyelv-tanár.

A Jászberényi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint az intézmény mindhárom középiskolája részt venne a fiatalok külföldi nyelvtanulási programjában. A jászberényi Lehel Vezér Gimnázium csoportos nyelvoktatásban venne részt, hat csoport százkilencvenhárom tanulóval és hat pedagógussal angol nyelvterületen tanulna. Így célországként Angliát, Máltát és Skóciát jelölték meg. Ezenkívül az iskola egy csoportja tizenhat diákkal és két tanárral német nyelvterületen bővítené idegen nyelvi tudását, ám még végleges helyszínt nem jelöltek meg. A program keretében a jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium egy csoportja harminckettő középiskolással és három tanárral szintén Angliába készül.

A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola két csoportja összesen ötven diákkal és öt kísérőtanárral Máltára utazna, hogy ott angol nyelvű képzésen vehessenek részt. Az előzetes tervek szerint a gimnáziumban lesz majd németes csoport is, amelynek tagjai szintén csatlakoznának a nyelvtanulási programhoz.

A szülő vállal pénzügyi felelősséget

A Tempus Közalapítvány tájékoztatójából kiderül, hogy a Külföldi Nyelvtanulási Programban részt vevő tanulóknál szükség van a szülők nyilatkozatára. Kiskorú tanuló esetében, mivel a kiskorú tanuló korlátozottan cselekvőképes, a programban való részvételéhez, valamint a program célországaiban történő egyéni/csoportos tanulmányúton való részvételéhez a szülőknek hozzá kell járulniuk.

Nagykorú tanulónál azonban erről nem kell nyilatkozni. Megjegyzik emellett, hogy a diákok nagy összegű állami támogatásban részesülhetnek a tanulmányút megvalósítása érdekében (a támogatás maximum 1500 euró vagy 1350 font, továbbá maximum 234 ezer forint lehet). A támogatás teljes összege azonban visszakövetelhető, ha a tanuló neki felróható okból nem vesz részt a külföldi nyelvi képzésben, arról nem szerez részvételi igazolást. Illetve a támogatás felhasználásáról nem készít szakmai beszámolót. A tanulók helyett minden esetben – a diák életkorától függetlenül – a szülő vagy gondviselő vállal pénzügyi felelősséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában